• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Policijsko" premeštanje groblja u Vreocima

Premeštanje grobnih mesta radi aktiviranja novog kopa u basena "Kolubara", počelo je uz asistenciju policajaca, ali bez ikakvih incidenata.

Radi se o premeštanju ukupno pet hiljada grobnih mesta sa lokalnog groblja u Vreocima, koje je ovoga puta započeto bez incidenata i demonstracija lokalnog stanovništva.

Prema rečima stručnjaka, nova nalazišta u Vreocima obezbediće oko 570 miliona tona uglja, a najveći problem za aktiviranje novih kopova predstavlja premeštanje lokalnog groblja.

Pomoćnik ministra za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Zoran Teodorović izjavio je novinarima da izmeštanje groblja i oko 850 domaćinstava u Vreocima treba da bude završeno do 2015. godine.

Teodorović je dodao da će aktiviranje novog kopa u Kolubari obezbediti stabilno snabdevanje strujom u narednom periodu.

On je podsetio da se u "Kolubari" godišnje proizvede 30 miliona tona uglja i da bi ukoliko se ne izmesti naselje i groblje u Vreocima godišnji manjak uglja iznosio oko sedam miliona tona, u periodu između 2014. i 2019. godine.

Teodorović je rekao da ispod starog groblja u Vreocima postoji nalazište sa oko 40 miliona tona uglja i da će izmeštanje groblja i naselja u Vreocima biti priopritet za Vladu Srbije u narednom periodu, a da je država za to već izdvojila više od 40 miliona evra.

Planirano je da dnevno bude premeštano 20 do 30 grobnih mesta na novo groblje u Šopićima, u blizini Lazarevca, rekao Teodorović.

On je dodao da vlasnici grobnih mesta mogu i sami da pronađu lokacije za nova grobna mesta.

Predsednik Odbora za preseljenje groblja u Vreocima Blagoje Aleksić je rekao da je trenutno 1.600 ljudi dalo saglanost za izmeštanje grobnih mesta, dodajući da država ne mora da dobije takvo odobrenje, jer se sve radi u skladu sa zakonom i ranije potpisanim dokumentima.

Aleksić je kazao da je u prethodnih nekoliko godina već preseljeno oko 250 domaćinstava iz Vreoca i da će u narednom periodu biti premešteno još oko 850.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković takođe je upozorio na potrebu izmeštanja lokalnog groblja i pomenutog broja domaćinstava u naselju Vreoci, jer u protivnom rudari u najvećem rudarskom basenu u našoj zemlji uskioro neće imati odakle da kopaju ugalj i biće ugrožena proizvodnja struje u Srbiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image