• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banka Inteza i Dunav osiguranje lideri

Vodeća banka u Srbiji po visini aktive u prošloj godini bila je Banka Inteza, dok je najveći obim ostvarene bruto premije imalo "Dunav osiguranje".

Po vrednosti aktive Banka Inteza je na prvom mestu sa 3,4 milijardi evra (14 odsto učešća), zatim sledi Komercijalna banka sa 2,42 milijardi evra (10 odsto učešća), Eurobanka EFG sa 1,71 milijardi evra (sedam odsto), Rajfajzen banka sa 1,69 milijardi evra evra (sedam odsto) i Uni kredit banka sa 1,58 milijardi evra (sedam odsto).

Prema istraživanju koji je sprovela revizorska i konsultantska kuća "Dilojit", na ostale banke u Srbiji "otpada" 55 odsto učešća.

Kada je reč o osiguravajućim kućama lidersku poziciju zauzima "Dunav osiguranje" sa vrednošću ukupno obračunate bruto premije od 142 miliona evra, što je 26 odsto od ukupno ostvarenog iznosa premije svih osiguravajućih kuća koje posluju u Srbiji.

Slede zatim Delta Đenerali sa 102 miliona evra i 19 odsto učešća, DDOR sa 101 milion evra (18 odsto), Viner Štediše (Winer Stadische) sa 48 miliona evra (devet odsto) i Unikredit neživotno osiguranje sa vrednošću premije od 27 miliona evra.

Na srpskom tržištu osiguranja prisutna su 22 osiguravajuća društva, što je u odnosu na premiju na tržištu, znatno više nego u Sloveniji ili u Hrvatskoj.

"Razlozi za toliki broj društava su, pre svega, uslovljeni uverenjem da srpsko tržište ima velike mogućnosti zbog privrednog potencijala, broja stanovnika i njihovog niskog učešća u osiguranju", kazao je viši rukovodilac u "Dilojitu" Aleksandar Knežević.

"Svako osiguravajuće društvo koje će želeti ekspanziju, nužno će morati da se širi u zemlje regiona. Prve četiri osiguravajuće kuće koje drže 40 odsto tržišta su upravo to učinile", napomenuo je on.

On je zaključio i da su analize kod osiguravajućih kuća pokazale da postoji trend pada bruto premija i za životno i za neživotno osiguranje, kao posledica krize dok je kod banaka uočen trend povećanja obazrivosti banaka kod daljeg kreditiranja kao i fokus banaka da "očiste" svoje bilanse od problematičnih kredita.

U Adria regionu vodeća bankarska grupa je Uni kredit sa ukupnom aktivom od 19,7 milijardi evra, dok u sektoru osiguranja prednjači slovenačka Triglav grupa sa ostvarenom bruto premijom od preko 943 miliona evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image