• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drašković:Nekome smeta što sam apolitičan

Kompanija "Svislajon Takovo" poslala je danas Komercijalnoj banci ponudu sa dve moguće opcije za rešenje problema u vezi sa blokadom računa tog preduzeća na iznos od oko deset miliona evra.

Odgovor na ponudu očekuje se u narednih sedam dana, izjavio je za Tanjug vlasnik kompanije "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković.

Račun konditorske kompanije "Svislajon Takovo", Komercijalna banka, na osnovu odluke Apelacionog suda blokirala je prošle sedmice, zbog duga većeg od 975 miliona dinara ili oko deset miliona evra.

"Ponudili smo Komercijalnoj banci dve opcije rešenja datog problema. Jedno rešenje je da ta banka kompaniji "Takovo" odobri konverziju duga u kredit do okončanja revizije predmeta pred Kasacionim sudom i u tom postupku skine blokadu sa računa, odnosno povuče nalog za prinudnu naplatu", izjavio je Drašković.

"Druga ponuda Komercijalnoj banci je upućena od strane Koncerna "Svislajon Takovo" da otkupi dug "Takova" u visini od 2,2 miliona evra, koju je utvrdila komisija veštaka", kazao je on i naglasio da ne vidi treću mogućnost.

Ističući da su problemi zbog blokade računa višestruki, Drašković je objasnio da kompanija "Takovo" nije sposobna da plati dug i deblokira račun, da održi proizvodnju i gubi poziciju na tržištu.

On je rekao da je pred Kasacionim sudom pokrenut zahtev za reviziju postupka, a priprema se i tužba pred Međunarodnim sudom u Strazburu, ukoliko Kasacioni sud donese odluku nepovoljnu po to preduzeće.

Drašković je poručio da će se svim sredstvima boriti da očuva firmu, na čije funkcionisanje je upućeno i više od 70 kooperanata iz gornjomilanovačke regije.

Kompanija "Svislajon Takovo" neće propasti i borićemo se da očuvamo poziciju na trzištu, kao i radna mesta 700 radnika, poručio je Drašković.

On je ostao pri tvrdnji da ne priznaje dug prema banci, jer su postojali samo fiktivni ugovori koje je potpisivalo bivše rukovodstvo, kao i da do stvarnog prenosa sredstava sa Komercijalne banke nije ni bilo.

"Ne postoji ni jedna uplata u prethodnih 15 godina registrovana u poslovnim knjigama na kompaniju Takovo", tvrdi Drasković.

Navodeći da je reč o 45 ugovora koji glase na ime kratkoročnih pozajmica, a koje je bivše rukovodstvo kompanije uzimalo za održavanje tekuće likvidnosti, on je naglasio da dug koji može da se prizna ne premašuje 2,2 miliona evra.

Drašković je istakao da postoji jedan ugovor iz 1999. koji je potpisan sa Komercijalnom bankom u visini od 18 miliona maraka, ali je napomenuo da je "pomenuti dokument potpisan pod prinudom, da ako se ne potpiše, u suprotnom firma ide u blokadu ili stečaj".

"Ovo će potvrditi i svedoci koji su prisustvovali tom činu potpisivanja ugovora ispred kompanije "Takovo", izjavio je Drašković i objasnio da je problem proistekao iz toga što je Prvostepeni sud smatrao da potpisivanje ugovora znači i priznanje duga, a da pritom nije uzeo u obzir okolnosti pod kojima je ugovor potpisan.

Apelacioni sud je, kao drugostepeni, zatim preinačio presudu Prvostepenog suda i ona je čak objavljena na sajtu tog suda, ali je ubrzo, pod čudnim okolnostima, ekspresno skinuta sa tog sajta, izjavio je Drašković, koji tvrdi da u "Svislajon Takovu" za to imaju i dokaze.

Zatim je, navodi dalje, u vrlo kratkom roku promenjen sudija izvestilac i ubrzo zatim Apelacioni sud je u maju doneo presudu na štetu kompanije "Takovo".

On je izrazio sumnju i u nepristrasnost suda, naglašavajući da "bez dosledne primene zakonskih odredbi nema slobodnih sudova".

Drašković je naveo da je u kompaniju "Takovo" došao krajem 2002, nakon što je koncern "Svislajon" kupio kompaniju "Takovo" i da su njegovim dolaskom svi nagomilani problemi rešeni u vrlo kratkom roku.

"Od kompanije "Takovo", uz ogromnu žrtvu i finansijska ulaganja stvorili smo jedno od najuspešnijih preduzeća i dokazali da je to najuspešnija privatizacija u zemlji", naveo je Drašković, dodajući da ta firma danas raspolaže proizvodnim kapacitetima i tehnologijom po kojima pripada samom vrhu Evrope.

Drašković tvrdi i da ima indicija "da određenim političkim krugovima smeta uspeh poslovnog sistema "Svislajon Takovo", a razlozi za to mogu biti apolitičnost poslovnog sistema koji nije namenjen nijednoj političkoj opciji, već se bez ičije pomoći bavi privrednom delatnošću".

On je poručio zaposlenima da budu sigurni da neće dopustiti da ih "iko dovede na prosjački štap", kao i da će se zajedno sa rukovodstvom raditi na iznalaženju rešenja.

Drašković je, na kraju objasnio, da to što je "Takovo" u problemu ne znači da su i ostale firme. Novca, tvrdi on, ima, jer je Koncern ostvario značajnu dobit lane, kao i u prvih šest meseci ove godine, ali su ta sredstva namenjena za nove razvojne projekte.

U Komercijalnoj banci za sada nemaju komentar u vezi sa slučajem "Takovo", ali ne isključuju mogućnost za to, ako se za tim ukaže potreba u narednim danima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image