• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji radi 10.000 kineskih butika

U Srbiji, prema procenama, radi oko 10.000 kineskih butika. Gotovo 90 odsto ponude tekstila na pijacama ili buvljacima čini kineska roba.

Kineskih butika u Srbiji, prema procenama preduzetnika, ima oko 10.000, a svaki drugi srpski trgovac obućom i odećom nabavlja robu upravo iz najmnogoljudnije zemlje sveta.

Godišnje, prema zvaničnim podacima, u našu zemlju iz Kine stigne robe vredne oko 800 miliona evra, ali stručnjaci veruju da još toliko kineskih proizvoda na srpsko tržište dođe nelegalnim kanalima.

Tačan broj prodavnica koji u Srbiji prodaju kinesku garderobu i obuću nije poznat. U Uniji poslodavaca Srbije su došli do podatka da na svakoj opštini u Beogradu radi između 40 i 50 kineskih butika. Procenjuje se da u srpskim trgovinama u ponudi čak 60 odsto čini kineska roba.

"Godišnje u Srbiju uđe kineske robe u vrednosti od 600 do 800 miliona. Gotovo polovina ukupnog uvoza iz ove zemlje. Pretpostavlja se da je to samo polovina robe plasirane na srpskom tržištu, a da ostatak u radnje stigne nelagalnim putevima. Gotovo 90 odsto ponude tekstila na pijacama ili buvljacima čini kineska roba", kaže Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca Srbije.

Prošle godine je trgovinska razmena sa Kinom dostigla dve milijarde dolara, ali gotovo 90 odsto ove trgovine čini uvoz. Dok se plasman kineske robe na srpskom tržištu meri stotinama miliona dolara, izvoz srpskih proizvoda "težak" je samo nekoliko stotina hiljada dolara.

"Kada kupujete u kineskim objektima, cena zavisi od količine robe koju nabavljate", kaže Miodrag S., vlasnik butika na Zvezdari.

"Zato se dešava da se cene istih proizvoda drastično razlikuju od radnje do radnje. Njihova roba je ponekad jeftinija kod mene, nego kod Kineza, jer kupac pazari komad-dva, a trgovci kupuju veće količine.

Trudim se da izaberem kvalitetniju robu, jer i u njihovoj ponudi ima i dobrih stvari, ali i mnogo bofla", kaže za "Novosti" "butikaš" koji prodaje kinesku robu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image