• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prazni novčanici obaraju inflaciju

Guverner NBS Šoškić kaže da je niži rast inflacije u drugom tromesečju posledica znatnog usporavanja rasta cena hrane i neuobičajen pad cena voća i povrća.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu pašće ispod 13 odsto i očekuje se da u narednim mesecima njen pad bude dodatno intenziviran, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

Šoškić je, na konferenciji za novinare u centralnoj banci, istakao da inflacioni pritisci po osnovu cena hrane slabe, uz mogućnost da sa nastupanjem nove poljoprivredne sezone, cene hrane utiču na pad inflacije.

On je ukazao da je i dalje najizraženiji dezinflacioni uticaj niske tražnje, a inflaciona očekivanja su stabilna i očekuje se da dalje opadaju kako se bude povećavala stabilnost cena.

Šoškić je naveo da je niži rast inflacije u drugom tromesečju posledica znatnog usporavanja rasta cena prehrambenih proizvoda i sezonski neuobičajenog pada cena voća i povrća.



Guverner je naglasio da u narednim mesecima postoji mogućnost pune stabilizacije cena, a ne treba isključiti ni mogućnost pojave meseci sa negativnom inflacijom.

On je podsetio da je inflacija maksimum dostigla u aprilu, kada je na međugodišnjem nivou bila 14,7 odsto, da bi zatim u maju opala na 13,4 odsto i očekuje se njeno dalje smanjivanje.

Šoškić je napomenuo i da će vraćanje inflacije ka cilju u drugoj polovini 2011. i početkom 2012. godine biti vođeno očekivanim pojeftinjenjem hrane, baznim efektom, kao i merama monetarne politike.

Guverner je ukazao da NBS računa sa tim da država možda nije u potpunosti iscrpela sve promene u domenu cena pod njenom kontrolom, što bi stvorilo dodatni pritisak na ukupne cene, ali ne očekuje se da taj pritisak bude značajan.

Šoškić je napomenuo da je u poslednjim kvartalima dinar jak prema dolaru, tako da eventualna promena cene gasa ne bi imala utemeljenje u promeni kursa.

"Inflacija u Srbiji, ako želimo ubrzanu razvojnu šnasu, mora da gravitira ka niskim jednocifrenim iznosima", dodao je guverner.

Prema njegovim rečima, dalja dinamika snižavanja referentne kamatne stope zavisiće od stabilnosti cena hrane, kao i cene energenata na svetskom tržištu, ali i od rizika iz domena fiskalne politike.

On je naglasio da se država po pitanju rashoda mora kretati u okvirima određenim Zakonom o budžetskom sistemu i fiskalnim pravilima, i mora ograničiti potrošnju na nivo koji je relano moguće finansirati.

"Neizvesnost po pitanju toga da li mi možemo poštovati zakon koji smo doneli krajem prošle godine nije dobro za reputaciju naše zemlje, uvodi dodatne rizike u procenu međunarodne investicione javnosti o tome da li Srbija jeste ili možda malo manje na tom održivom putu izlaska iz krize", ukazao je Šoškić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image