• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska Sberbanka preuzima Folksbanku

Ruska banka dogovorila je uslove za preuzimanje internacionalnog poslovanja Folksbanke, koje pokriva centralnu i jugoistočnu Evropu, izmešu ostalog i Srbiju.

Folksbanka Internešnel (VBI) je međunarodna podružnica austrijske bankarske grupacije Osterajh Folksbank, a najveća ruska finansijska instictucija je objavila da planira da do kraja jula potpiše pravno obavezujući sporazum o kupovini 100 odsto VBI i do tada se uslovi transakcije neće objavljivati, izjavio je danas izvršni direktor ruske banke German Gref na konferenciji za novinare.

Po okončanju transakcije Sberbanka će po prvi put dobiti direktan pristup na tržište centralne i istočne Evrope, i kako je istakao Gref, VBI će koristiti kao platformu za preuzimanje drugih banaka u tom regionu, kao i da će ubuduće povlačiti pozajmice u evrima.

Osterajh Folksbanken pripada 51 odsto VBI, nemačkim DZ Bank i WGZBank 24,5 procenata koliko i francuskoj Bangue Populaire Caiše d'Epargne.

VBI posluje u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Rumuniji i Ukrajini. Vrednost aktive svih ovih banaka je krajem marta iznosila 13,9 milijardi evra, s tim što je najveći udeo (4,7 milijardi evra) rumunske banke koja Sberbanci nije potrebna i nije obuhvaćena transakcijom preuzimanja.

Kreditni portfelj VBI je u visini 9,9 milijardi evra, visina depozita 5,2 milijarde evra, profit u prvom tromesečju ove godine na nivou 102,5 miliona evra.

Vrednost transakcije, kako je ranije najavljivano, mogla bi da iznosi više od 700 miliona evra.

Osterajh Folksbanka prodaje aktivu kako bi državi vratila sredstva dobijena u vreme globalne finansijske krize i povećala kapital.

"Sberbanka planira da zadrži postojeći klijentski segment Folksbanke, i proširi lepezu usluga", rekao je Gref, podsećajući da VBI nema velike klijente i uglavnom posluje sa malim i srednjim preduzećima.

Ruski analitičari, međutim, rezervisano gledaju na ekspanziju Sberbanke u istočnoj i centralnoj Evropi, upozoravajući da to tržište raste sporije od tržišta Rusije i ZND, gde Sberbanka još nije iscrpla sve svoje potencijale.

Analitičari ocenjuju da će aktiva VBI, isključujući rumunsku podružnicu, iznositi četiri odsto aktive, a kapital 2,5 odsto kapitala Sberbanke i ističu da je vrednost transakcije isuviše mala da bi ozbiljnije uticala na stanje najveće ruske banke.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image