• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi od kredita najviše vole keš

Gotovinski kredit je najkorišćenija vrsta kredita u Srbiji. Od 50 do 60 odsto korisnika kredita koristi ovu vrstu kredita, utvrdio je Medium Galup.

Medium Galup je uradio terensko istraživanje, koje je realizovano u martu ove godine, o korišćenju tekućih računa i kredita, a ispitano je po 1000 korisnika ovih bankarskih usluga na celoj teritoriji Srbije.

" Od 50 do 60 odsto korisnika kredita koristi ovu vrstu kredita, zatim sledi potrošački kredit", rekla je predstavnica Medium Galupa Slađana Brakus predstavljajući rezultate istraživanja koje je ova agencija uradila za potrebe Narodne banke Srbije (NBS).

Prema rečima korisnika ovih bankarskih usluga najčešći rok u kome banke odobravaju kredite je od 12 do 48 sati, a građani su se najčešće zaduživali kod Inteze, Komercijalne i Vojvođanske banke.

"Kod ove grupe korisnika bankarskih usluga postoji veće poverenje u to da banka poštuje uslove ugovora koji je korisnik sa njima potpisivao", rekla je ona.

Na pitanje ispitivača da li ih je banka unapred obavestila da će biti promenjena kamata i povećana rata kredita, u 57 odsto slučajeva ispitanici su odgovorili da su ih banke unapred obavestile.



Brakus je rekla i da korisnici kredita u Srbiji imaju u proseku 42 godine, zaposleni su, a mesečna primanja su im između 18.000 i 45.000 dinara, i najčešće imaju više ili visoko obrazovanje.

Korisnici tekućih računa u proseku imaju 45 godina, zaposleni su, mesečna primanja su im između 18.000 i 30.000 dinara, i uglavnom su kvalifikovani radnici ili sa srednjim obrazovanjem.

Građani najčešće otvaraju tekuće račune kod Inteze, Komercijalne banke i Poštanska štedionica, a poverenje u banke je veće kada je u pitanju korišćenje ovih računa, nego kada je u pitanju dizanje kredita.

"Oko 63 odsto korisnika tekućih računa reklo je da zna kolika je visina naknade za održavanje tekućeg računa", navela je ona.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image