• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko zaista košta hleb?

Maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brašna T-500 treba da bude 32,17 dinara, a veleporodajna 27,37 dinara, pokazala je najnovija analiza Instituta za ekonomiku poljoprivrede.

Cena vekne hleba "sava" u maloprodaji trenutno se kreće između 45 i 54,22 dinara po vekni.

Kako je za Tanjug objasnio pomoćnik direktora Instututa za ekonomiku poljoprivrede Jonel Šubić, troškovi sirovinskog sastava vekne hleba od 500 grama od brašna T-500 u koje ulazi brašno, kvasac, so i aditivi iznose 15,35 dinara.

Kada se tome dodaju troškovi proizvodnje od 6,99 dinara dobije se proizvođačka cena hleba od 22,34 dinara po vekni.

Proizvođačkoj ceni treba dodati zavisne troškove od 2,5 dinara, maržu od dva odsto koja iznosi 0,5 dinara i Porez na dodatu vrednost (PDV) od osam odsto ili 2,03 dinara pa se dobije veleprodajna cena od 27, 37 dinara, naglasio je on.

Subić je objasnio da se maloprodajna cena vekne hleba "sava" od 32,17 dinara dobije kada se od veleprodajne cene , od 27,37 dinara, oduzme PDV pa se na taj iznos, od 25,34 dinara, uračunaju ostali troškovi od 2,5 dinara, marža od sedam odsto ili 1,95 dinara i PDV od osam odsto ili 2,38 dinara.

Hleb u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko 30 procenata, tako da vekna "save" od pola kilograma u maloprodaji ne bi trebalo da košta više od 35 dinara, ocenio je ranije naučni saradnik u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Bilo bi realno i da cene peciva padnu bar za 10 procenata, rekao je on.

Stanković je ukazao da hleb i peciva na srpskom tržištu treba da budu jeftiniji zbog niže cene pšenice na svetskim berzama, ali i dobrog ovogodišnjeg roda hlebnog žita u Srbiji.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image