• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo poskupeo šećer

U trgovinskim lancima "Roda" i "Merkator" od danas je skuplji šećer u proseku za pet procenata, pa se nove cene kreću od 112,90 do 117,90 dinara po kilogramu, rečeno je za Tanjug u tim trgovinama.

Šećer je u "Rodi" i "Merkatoru" već poskupeo 14. jula od kada je cena te namirnice bila između 106,9 do 111,5 dinara po kilogramu.

U SOS marketima za Tanjug je rečeno da je pre nekoliko dana takođe poskupeo šećer sa 98 na 109,90 dinara po kilogramu kada je potrošen šesćer iz Robnih rezervi.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran smatra da nema velikih razloga za poskupljenje šećera u Srbiji jer su raspoložive količine te namirnice dovoljne do nove proizvodne kampanje do polovine septembra.

Ipak, kao moguće razloge poskupljenja šećera Prostran je naveo sezonski povećanu tražnju u junu i julu zbog prerade ranog voća i pravljenja džemova, pekmeza i sokova, što se dešava u septembru i oktobru kada za preradu prispeva kasno voće.

Prema njegovim rečima, na poskupljenje su možda uticali i veći troškovi lagerovanja kao i kretanje cene na svetskim berzama gde je beli šećer koji se proizvodi od šećerne repe nešto skuplji od onog od trske.

Prostran je naveo da je moguće da na cenu šećera u narednom peridu utiče to što je šećernom repom zasejano 10.000 hektara površina manje nego lane, kao i suša koja ako potraje može da ugrozi rod.

On je dodao da će određene količine šećerne repe biti izvezene u Hrvatsku i Mađarsku, što takođe može da utiče na cenu.

"Da li će to sve uticati na cenu šećera u budućnosti ostaje da se vidi", naglasio je Prostran.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image