• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Centralizacija nabavki štedi 300 miliona evra

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da bi Srbija centralizacijom javnih nabavki mogla da uštedi oko 300 miliona evra godišnje.

Na predstavljanju Nacrta strategije razvoja javnih nabavki, Đelić je kazao da je Slovenija na taj način štedela oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda i da ne vidi način zašto to Srbija ne bi uradila.

Potpredsednik vlade je ponovio da javne nabavke čine oko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda ili oko tri milijarde evra i da Strategija i izmene zakona o javnim nabavkama koje se očekuju do kraja godine, treba da obezbede niže cene, veći kvalitet i smanje korupciju.

Prema njegovim rečima, problem u sistemu javnih nabavki je nameštanje tendera, što poslove dobijaju fantomske firme, što se aneksima menjaju ugovori, pa najniža ponuda na tenderu tokom realizacije bude višestruko veća, što se veliki broj poslova dobija u direktnim pregovorima, iako bi to trebalo da bude izuzetak.

"Sistem javnih nabavki je jako značajan, jer se radi o kupovini države koja treba da iskaže potrebe cele nacije", rekao je on.

Tokom rasprave čuli su se predlozi da se i za nabavke koje su manje od 30.000 evra uvede obaveza da imaju kadrovske i tehničke kapacitete za realizaciju tog posla, što do sada nije postojalo, pa se dešavalo da neka firma dobije posao i angažuje ljude na crno da rade.

Predloženo je i preciziranje rokova za dostavljanje kompletne dokumentacije.

Nacrtom strategije razvoja javnih nabavki, predviđeno je da se sistem javnih nabavki centralizuje, odnosno da se formira telo za centralne javne nabavke i uspostave jači mehanizme za borbu protiv korupcije kako bi se uštedela značajna sredstva.

Kako se navodi, efekti centralizacije javnih nabavki za državu bi bili smanjivanje nabavnih cena po osnovu "kupovine na veliko", povoljniji uslovi nabavke za državu kao kupca, snižavanje ukupnih troškova nabavke, pojednostavljivanje nabavki.

Dodaje se da bi osnovni zadatak centralnog tela za javne nabavke bio povećanje troškovne efikasnosti na nivou čitavog sistema javnih nabavki.

"Ovaj cilj se ostvaruje tako što centralno telo zaključuje okvirne sporazume koji su u interesu kupca i istovremeno privlačni ponuđačima da se nadmeću za dobijanje posla", navodi se u Nacrtu strategije.

Kako se navodi u tom dokumentu, antikorupcijska pravila iz Zakona o javnim nabavkama su se pokazala kao nepraktična i do sada nisu bila primenjivana u praksi, i samim tim, nisu mogla imati efekta na suzbijanje korupcije u javnim nabavkama, tako da ih treba u nekim delovima izmeniti.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image