• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinio hleb "sava"

Vlada Srbije donela je danas odluku o izmeni uredbe o prozivodnji "narodnog hleba" kojom je vekna od 500 grama pojeftinila za 15 odsto i koja će sada u maloprodaji koštati 45,97 dinara.

Vlada je donela odluku o izmeni uredbe o proizvodnji belog hleba od brašna tip 500, popularnog "sava", kojom se određuje da se proizvođačka cena smanji za 15 odsto, odnosno da ne sme biti veća od 39 dinara za veknu.

Cena vekne belog hleba od 500 grama će tako u maloprodaji, sa porezom na dodatu vrednost (PDV), koštati 45,97 dinara, odnosno oko osam dinara manje nego što je do sada važeća uredba određivala, saznaje agencija Beta u Vladi Srbije.

Odluka o izmeni uredbe doneta je zbog smanjenja cene brašna, a uredba će važiti do 30. septembra ove godine.

U uredbi nije promenjena odredba kojom je propisano da trgovci pekarima moraju da isplate novac za isporučeni hleb u roku od 20 dana, kao i da povraćaj hleba ne može biti veći od pet odsto.

Kako je obrazloženo, od kada je uredba o proizvodnji hleba od brašna tip 500 doneta 1. aprila ove godine, a kojom je bilo određeno da vekna belog hleba u prodaji košta 54,22 dinara, cena pšenice bez PDV-a smanjila se za 37,5 odsto, od 28 na 17,5 dinara za kilogram.

U istom periodu, cena brašna T-500 bez PDV-a smanjena je za 26 odsto, od 38 na 28 do 30 dinara za kilogram.

Kako je u Vladi rečeno, prema podacima Unije pekara Srbije i Instituta za ekonomiku poljoprivrede, učešće cene brašna u proizvođačkoj ceni hleba iznosi 50 procenata.

Polazeći od činjenice da je sada cena brašna niža za 26 odsto, preračunata je proizvođačka cena hleba do 39 din za veknu od 500 grama na osnovu novih cena pšenice i brašna, a poštujući paritet uspostavljen na tržištu pre donošenja uredbe 1. aprila ove godine.

Vlada Srbije je 1. aprila ograničila cenu vekne hleba "sava" na 54,22 dinara, obrazlažući to zaštititom interesa građana i smanjivanjem mogućnost da tržište bude ugroženo.

Cena vekne hleba "sava" u maloprodaji trenutno se kreće izmedu 45 i 54,22 dinara po vekni, a prema ocenama pojedinih stručnjaka, njegova cena u prodavnicama trebalo bi da iznosi od 32,17 dinara do 35 dinara, pa čak i manje.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da će uredba vlade o smanjenju cene belog hleba najviše štetiti malim pekarama koje imaju veće troškove proizvodnje od velikih industrijskih pekara.

"Novo administrativno snižavanje cene hleba je vrsta prinudne mere koja je nepotrebna, jer je cena te namirnice već snižena na 40 do 50 dinara po vekni", kazao je Pralica.

Po njemu je taj potez "nepotreban" i zbog toga što "pekari već neko vreme smanjuju cenu hleba 'sava' koja sad iznosi od 40 do 50 dinara za veknu, iako je starom uredbom propisano da cena može da bude do 54,22 dinara za veknu".

Pralica je kazao da bi cenu hleba trebalo da određuje tržište, istakavši da vlada svojim potezom oduzima pravo pekarima da se bave svojim zanatom.

Prema njegovim rečima, poslovanje sa ovako nametnutim cenama može da dovede i do gubitka mnogih pekara, jer na cenu proizvodnje ne utoče samo cena brašna, već i energenata, radne snage.

Pralica misli da bi vlada trebalo da donese uredbu kojom se propisuje minimalna cena hleba, kako bi se sprečila nelojalna konkurencija među pekarima koji izmiruju svoje obaveze prema državi i onih drugih koji rade u sivoj zoni, zbog čega mogu drastično da snižavaju cenu svog proizvoda.

"Institut za ekonomiku poljoprivrede pozdravlja uredbu kojom se smanjuje cena hleba, jer je došlo do smanjenje cene pšenice i brašna", rekla je saradnica tog instituta Lana Nastić.

Prema analizi Instituta za ekonomiku poljoprivrede, koja je ranije objavljena, maloprodajna cena vekne hleba "sava" od pola kilograma od belog brasna tip 500 treba da bude 32,17 dinara, a veleprodajna 27,37 dinara.

(Beta/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image