• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dogovoren novi aranžman sa MMF-om

Predstavnici Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovorili su danas novi aranžman iz predostrožnosti koji će Srbiji omogućiti da u slučaju potrebe iskoristi pozajmicu od milijardu evra, saznaje Beta u Vladi Srbije.

Uslovi koje Srbija mora da ispuni da bi bord direktora MMF-a odobrio taj aranžman krajem septembra biće poznati na sutrašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, šef misije MMF za Srbiju Albert Jeger i državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić održaće sutra konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Prema informacijama Bete, MMF je spreman da odobri povećanje deficita budžeta Srbije sa 4,1 na 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda, uz uslov da se smanje neki rashodi državne kase.

Ranija procena da će u 2011. godini ekonomski rast u Srbiji biti tri odsto smanjena je za jedan procenat, odnosno na dva odsto.

Zakonom o budžetu za 2011. godinu predviđen je deficit republičkog budžeta od 4,1 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), što iznosi oko 120 milijardi dinara, ali je prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija od januara do jula ove godine deficit dostigao 87 milijardi dinara.

U isto vreme, naplata od poreza na dodatu vrednost u tom periodu podbacila je za oko 10 procenata.

Novi aranžman s MMF-om iz predostrožnosti za Srbiju u ovom momentu posebno je važan, zbog realne pretnje da bi novi talas svetske ekonomske krize mogao da se prelije na našu zemlju, jer bi bio pozitivan signal za strane poverioce i investitore.

Tokom boravka Misije MMF-a u Beogradu bilo je reči i o merama ekonomske politike radi prevazilaženja spoljnih rizika i ublažavanja eventualnih posledica krize, a u okviru strukturnih reformi.

Misija MMF-a je u Beogradu boravila od 18. avgusta, a sa predstavnicima Vlade Srbije i Narodne banke Srbije razgovarala je o reformama u javnim preduzećima, zdravstvu, prosveti i penzionom sistemu, kao i o unapređenju investicione klime, rebalansu budžeta za ovu godinu i okvirima budžeta u 2012. godini.

Misija MMF-a boravak u Beogradu završava sutra.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image