• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorijsko zaduživanje

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je danas da je prodaja evroobveznice Srbije za milijardu dolara na inostranom tržištu istorijski trenutak, jer se Srbija prvi put pojavila na evropskom tržištu.

Cvetković je rekao da izdavanje evroobveznica donosi brojne pozitivne stvari, od kojih je najvažnije obezbeđivanje novog kanala likvidnosti.

Sada se država ne pojavljuje kao konkurent domaćoj privredi, jer svaka prodaja domaćih obveznica ili svako povlačenje kredita iz domaćeg bankarskog sistema u osnovi predstavlja smanjenje potencijala novca koji mogu da budu plasirani u privredu, naglasio je on.

Cvetković je istakao da je godišnja kamata od 7,25 odsto procenjena kao izuzetno povoljna, ako se ima u vidu pozicija Srbije.

On je najavio da će Srbija nastaviti da izdaje evroobveznice, ali da u ovom trenutku ne može da govori o frekvenciji njihovog izdvajanja.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) reagovala je na ovaj potez Vlade Srbije upozorivši da je nedopustivo dalje zaduživanje države jer nanosi štetu čitavom društvu.

"Dodatno zaduživanje države emitovanjem dugoročnih evroobveznica nikako se ne može nazvati znakom da su investitori povratili poverenje u Srbiju, već prodajom budućnosti privrednika, zaposlenih i svih ostalih građana Srbije", navedeno je u saopštenju Unije.

Srbiji su, kako je procenilo to udruženje, neophodni zdravi uslovi za razvoj umesto "finansiranja nagomilane birokratije i državnog parazitizma".

UPS smatra da je Vlada Srbije prodajom evroobveznica u iznosu od milijardu dolara zadužila buduće generacije i ugrozila dugoročni razvoj zemlje, i to bez odluke Skupštine Srbije i konsultovanja privrednika.

"Srbija već spada u zemlju sa visokim porezima i doprinosima na zarade, brojnim fiskalnim i parafiskalnim opterećenjima i nametima, visokim administrativnim troškovima poslovanja i ukoliko se zaduživanje države nastavi, to će prouzrokovati samo veće poreze i namete i za privredu i građane i dovesti do daljeg pada kupovne moći i srozavanja životnog standarda stanovništva", ističe se u saopštenju Unije.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image