• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Jagnjenici probijena blokada, u Zupču stoji

Kfor je rano jutros obezbedio nesmetan prolaz svojim transportima za snabdevanje jedinica stacioniranih na administrativnom prelazu Brnjak, u opštini Zubin Potok. Bacan suzavac i razglasom upozoravani Srbi da se raziđu.

U Jagnjenica, u kojem je Kfor rano jutros delimično uklonio barikadu ka Brnjaku, trenutno je zatišje - Srbi na putu, Kfor u kordonu.

Prema prelazu Jarinje nije bilo pokreta, niti aktivnosti trupa Kfora.

Kfor je u mestu Jagnjenica uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi preprečili put ka Brnjaku pre oko mesec dana, kako bi onemogućili prolaz jedinicama međunarodnih snaga, pošto je prethodno u više navrata upotrebio suzavac u nastojanju da rastera okupljene Srbe.

Na barikadi u mestu Zupče, takođe na putu prema Brnjaku, konvoj Kfora, koji je stigao rano jutros, nije preduzimao nikakve akcije, a okupljen je takođe veći broj Srba.

Barikadu na samom prelazu Brnjak zauzeli su francuski pripadnici Kfora, tako što su proširili bezbednosnu zonu oko baze na prelazu.

U Zubinom potoku danas, kako javljaju reporteri Tanjuga, neće raditi škole.

Na Jarinju, u opštini Leposavić, nema aktivnosti Kfora, a na barikadi ispred tog prelaza okupljaju se građani okolnih mesta zbog, kako je Tanjugu rekao predsednik te opštine Radoslav Ninić, predostrožnosti i pripravnosti.

Kfor je od jutros od 6.30 časova aktivirao ometače mobilne telefonije kako bi smanjio protok informacija i međusobno obaveštavanje Srba na severu Kosova - javlja izvještač Srne.

U ovom trenutku na širem prostoru Kosova i Metohije, uključujući i sever Kosova, nisu u funkciji mobilne mreže provajdera Srbije 065, 066, 064, 063 i 061.

Takođe, od jutros veoma loše funkcionišu internet i elektronska pošta što se dovodi u neposrednu vezu sa akcijom Kfora na uklanjanju barikada.

Prema nezvaničnim informacijama, Kosovska agencija za telekomunikacije takođe je preduzela akciju ometanja signala, a motiv više uz jutrošnju akciju Kfora na severu Kosova jeste i najavljeno okupljanje Srba u Gračanici.

Pripadnici Kfora uklonili su jutros oko 06:00 sati jedan od tri kamiona koji su postavljeni kao barikada u mestu Jagnjenica, na putu ka prelazu Brnjak, a okupljene Srbe upozorili da će upotrebiti silu ako se ne raziđu.

Vojnici Kfora prethodno su u više navrata upotrebili suzavac u nastojanju da primoraju okupljene da se raziđu.



Oni stoje u kordonu između barikade i Srba, koji sede na putu i uzvikuju "nećete nas oterati odavde".

Kfor je preko razglasa pozvao okupljene građane da se raziđu i upozorio da će, u suprotnom, upotrebiti silu.

Kfor takođe navodi da je tu "da obezbedi sigurno okruženje za sve".

Prelaz je otvoren za saobraćaj, a pripadnici Kfora po preuzimanju barikade upozoravaju da nije dozvoljeno snimanje te zone.

Konvoj je stigao do barikade nešto pre 04:00 sati i u Zupču u Zubinom potoku, na putu ka Brnjaku.

U konvojima je bilo više desetina vozila, uključujući oklopne transportere, kamione i bagere.

Tokom noći i rano jutros u obližnjem Zubinom potoku u više navrata se čula sirena za uzbunu, kojom se građani pozivaju na barikade.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

"Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju našeg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranačkih šefova koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentaliziju u svrhu nekih budućih izbora", naglasio je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

Predsednik Srbije je istakao da "građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat".

"Država Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačaka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu“, rekao je predsednik Tadić i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje međunarodnih misija.

U Gračanici danas na skup podrške severu i Vladi Srbije. Zvaničnici Kosovskog okruga najavili su da će danas u Gračanici organizovati skup podrške Srbima na severu Kosova i naporima vlasti u Beogradu u rešavanju kosovskog pitanja.

Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić preneo je juče Tanjugu da će taj skup biti protestna šetnja, kojom će Srbi sa centralnog Kosova pružiti podršku sunarodnicima na severu Kosova.

"Takođe, želimo da uputimo poruku međunarodnoj zajednici da podržavamo napore Vlade Srbije u resavanju kosovskog pitanja", rekao je Arsić.

Na severu Kosova Srbi su od letos postavili ukupno 18 barikada kojima sprečavaju prolaz međunarodnim misijama koje su na prelaze Brnjak i Jarinje dovozile kosovske carinike i policajce.

(Tanjug/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image