• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo izvoz preko Pošte!

Krenula je usluga "Post eksport" kojom, pre svega, mala i srednja preduzeća mogu da izvezu svoje prozivode težine do 30 kilograma i u vrednosti do 1.000 evra, po pojednostavljenoj proceduri.

Direktor Uprave carina Predrag Petronijević i vršilac dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije Goran Ćirić potpisali su juče Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje, čime je ispunjen preduslov za realizaciju nove usluge.

Umesto dosadašnjih sedam, korisnici "Post eksport" usluge mogu popuniti samo jedan elektronski dokument preko interneta ili na šalterima u više od 1.500 pošta u zemlji, kazao je Ćirić.

''Veliki centri imaju svoje prednosti zbog pošti carnjenja koje u ovom trenutku funkcionišu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali ukoliko bude potrebe i u zavisnosti od intenziteta posla, postoji mogućnost proširenja'', naveo je Ćirić.

Ćirić je objasnio da procedura podrazumeva da preduzetnik sa svojim proizvodom dođe na šalter Pošte, elektronski popuni potreban dokument koji prati taj paket do pošte carinjenja, gde Carina obavlja svoj deo opsla, a potom kanalima transporta paket se dostavlja korisniku, pri čemu vreme isporuke zavisi od krajnje adrese.

Pošte Srbije imaju ambiciju da kroz investicije, izgradnjom Glavnog poštanskog centra, podizanjem kapaciteta i automatizacijom procesa prerade pošiljki, formatira taj sistem kao pouzdan, efikasan i pristupačan logistički most za privredu Srbije na regionalnom i globalnom planu, kazao je Ćirić.

''Skoro godinu dana smo radili na ovom poslu sa idejom pojednostavljenja procedura i podsticaja izvoznih aktivnosti za oko 300.000 mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji i željom da smanjimo administrativne prepreke i procedure, kako bi podstakli njihov izvozni potencijal'', istakao je Ćirić.

Pošta ima takvu mrežu da će svakom građaninu Srbije koji bude želeo da izvozi svoje proizvode to biti omogućeno pod približno istim uslovima, naveo je Petronijević.

On je najavio da Pošta i Carina nameravaju da prošire svoju saradnju, ne samo na ovom projektu, nego i brojnim drugim značajnim projektima.

Usluga ''Post eksporta'' podrazumeva da paket isti dan bude na carini, a omogućiće izvoz robe u 237 zemalja širom sveta, dok cena usluge zavisi od zone u kojoj se nalazi krajnji korisnik.

U zavisnosti od težine paketa, u prvoj zoni koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije, cena usluge se kreće od 990 do 5.890 dinara.

Za slanje paketa u ostale zemlje Evrope, koje se nalaze u drugoj zoni, cena se kreće od 1.290 do 9.990 dinara, dok treća zona obuhvata zemlje Azije i Afrike sa cenom od 1.780 do 17.780 dinara.

Najveća cena, od 2.060 do 18.950 dinara, plaća se za slanje paketa u zemlje četvrte zone koja obuhvata Ameriku i Australiju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image