• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svarovski kristali uskoro iz Subotice

Predstavnici Vlade Srbije i austrijskog proizvođača kristala i nakita "Svarovski" (Swarovski) potpisali su danas u Beogradu memorandum o razumevanju o otvaranju fabrike u Subotici.

Kompanija Svarovski planira da u prvoj fazi uloži 15 miliona evra i otvori 600 radnih mesta, a u drugoj fazi da investira još 25 miliona evra.

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić, ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić.

Predstavnici Svarovskog nisu prisustvovali potpisivanju tog dokumenta u Predsedništvu Srbije jer njihov avion zbog magle nije mogao da sleti na beogradski aerodrom.

Ćirić je istakao da će Svarovski u decembru početi pripreme za izgradnju fabrike u Subotici na zemljištu koje će toj kompaniji dati grad. On je istakao da će to biti prva fabrika Svarovskog izvan Austrije i da će proizvodnja biti namenjena izvozu.

Srpski ministar ekonomije je istakao da je kompanija Svarovski izabrala da investira u Srbiju u konkrenciji nekoliko zemlja.

"Ova investicja pokazuje zašto je Srbija lider u privlačenju direktnih stranih investicija u regionu u ovoj godini", kazao je on dodajući da ulaganje Svarovskog pokazuje i kakve rezultate može da donese dobra sardnja Vlade, Ministarstva, agencije i lokalne samouprave.

Ćirić je rekao da je kompanija Svarovski prvi od stranih investitora čiji je on dolazak u Srbiju najavio nedavno i kazao da se uskoro očekuje dolazak još dva značajna investitora.

"Investicija Svarovskog pokazuje da stategija Vlade Srbije daje rezultate i da imamo proizvodnju namenjenu izvozu i otvaranje novih radnih mesta u vreme velike svetske ekonomske krize", kazao je Ćirić.

Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja u ime predstavnika Svarovskog zahvalio je Vladi Srbije na svim pripremnim radnjama i saradnji tokom osam meseci dogovora oko ulaganja i na pronalaženju najbolje lokacije za izgradnju fabrike.

"Magla je danas omela avion predstavnika Svarovskog da sleti u Beograd, ali neće ometati investicije Svarovskog u Srbiji", kazao je on.

Koja je naglasio da je u poslednje 3,5 godine koliko je on ambasador u Srbiji, Austrija pokazala da je pouzdan partner za sve investicije i za saradnju sa Srbijom.

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić kazao je da je danas potpisanim memorandumom Subotica preuzela na sebe obaveze da u kratkom roku pruži sve usluge neophodne za početak te investicije.

On je kazao da su započete sve radnje za dodelu 7,8 hektara zemljišta za izgradnju dve faze fabrike i da je započeto infrastrukrutno opremanje te parcele.

Prema njegovim rečima, Subotica se potrudila u poslednjih godinu dana da stigne ekipu uspešnih gradova koji mogu da privuku, ali i da dobro servisiraju strane investitore.

Vučinić je kazao da je Subotica, da bi u tom poslu bila uspešnija, formirala i posebno preduzeće Privredno tehnološke parkove.

"I na ovom primeru očekujem da ćemo potvrditi epitet grada koji izdaje najbrže građevinske dozvole i na taj način doprineti da i za sledeće investitore buidemo još atraktivniji", kazao je on.

Holding Svarovski internacional bavi se proizvodnjom kristala za nakit i ukrasne figure, kao i materijala od kristala za modnu industriju i kristalne lustere. Ta kompanija je u 2010. godini imala promet od 2,06 milijardi evra, a u 120 zemalja zapošljava oko 23.000 ljudi.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image