• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Muzički dinar" na frižidere?!

Svi muzički uređaji, kompjuterske komponente, ali i druga tehnička roba koja u sebi sadrži audio-plejere ili fleš memorije, uključujuči mobilne telefone, moderne veš mašine, frižidere ili šporete, uskoro će poskupeti za oko tri odsto!

Toliko će, piše "Alo", najverovatnije iznositi posebna naknada za takozvani muzički dinar, koju naplaćuju kolektivne organizacije za zaštitu autorskog i srodnih prava "Sokoj", OFPS i PI, na uvoz i prodaju tehničkih uređaja i praznih nosača zvuka, slike i teksta za koje se "može pretpostaviti da će biti korišćeni za umnožavanje".

S obzirom na to da se na listi uređaja koji podležu ovoj posebnoj naknadi uglavnom nalaze IT uređaji, iz Udruženja informatičke delasnosti Privredne komore Srbije ističu da će "muzički dinar" uništiti celu ovu privrednu granu.

"Samo od naplate posebne naknade od tri odsto na sve IT uređaje sa liste, ove kolektivne organizacije godišnje će zaradili 4,4 miliona evra!

To je čak 60 odsto ukupnih prihoda koje su do sada ostvarivali od naplate svih naknada, te se nikako ne može reći da je ovde reč o nekoj "simboličnoj" naknadi.

Sa druge strane je iznos ove naknade tačno u visini profita IT industrije u Srbiji, tako da će sa ovim haračom firme ili povećati cenu proizvoda ili bukvalno morati da stave katanac na vrata", objašnjava za "Alo" Jelena Jovanović, sekretar udruženja.

Ona ističe i da će kroz retroaktivnu naplatu ove naknade za poslednje dve godine kolektivne organizacije opteretiti IT industriju sa dodatnih devet miliona evra!

Udruženje je, inače, povodom visine "muzičkog dinara" (jedinstvene tarife posebne naknade) vodilo spor sa ovim organizacijama, ali je Komisija za autorsko i srodna prava prelomila u korist privatnih organizacija.

Na optužbe IT industrije, u "Sokoju" kažu da su sve uradili u skladu sa zakonom i vladinim uredbama i uz dozvolu nadležnog kontrolnog organa.

Na pitanje da li se posebna naknada odnosi i na uvoz i prodaju mobilnih telefona, veš mašina, frižidera i sličnih aparata, iz "Sokoja" odgovaraju: "Za sve uređaje za koje ste nas pitali odgovor je - ukoliko se poklopi naziv uređaja sa liste sa carinskom deklaracijom, onda je potvrdan odgovor".

Iznosi naknada će tek biti objavljeni u "Službenom glasniku".

"Nadamo se da će prihodi "Sokoja", OFPS-a i PI naplatom ovih naknada biti uvećani. Napokon će autori dobiti primerenu naknadu i u Srbiji.

Posebna naknada se već naplaćuje u svim ostalim razvijenijim zemljama sveta", zaključili su u "Sokoju".

Vlasnik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović revoltiran je opterećenjem IT industrije za "muzički dinar", zbog čega će, kako kaže, izmestiti proizvodnju svoje kompanije iz Srbije.

"Ovo je velika pljačka srpske IT industrije. Pored carine i PDV-a, kojim su opterećeni računari i računarske komponente, retroaktivna naplata 9,5 miliona evra za "muzički dinar" od 2009. do danas znači reketiranje i bankrot svih uvoznika i proizvođača IT opreme.

"Komtrejd" će zbog toga izmestiti proizvodnju računara iz Srbije - najavio je Jevrosimović. On je upozorio da se prihod od naplate "muzičkog dinara" ne uliva u državni budžet, već u "privatne džepove članova kolektivnih organizacija", tako da će od opterećenja IT industrije kao razvojne grane trpeti celo društvo.

"Zbog toga apelujem na nadležne u vlasti da nas zaštite od drskog ponašanja pojedinih državnih službenika koji proizvoljnim tumačenjima propisa uništavaju srpsku privredu", rekao je Jevrosimović ZA "Alo".

List donosi i listu uređaja na koje se plaća "muzički dinar":
- fotokopir aparati
- CD rezači (kao računarske komponente)
- DVD rezači (kao računarske komponente)
- štampači
- skeneri
- digitalni video rekorderi
- blu rej rekorderi
- video-rekorderi
- digitalni džuboksovi
- digitalni audio-plejeri
- haj faj CD rekorder
- haj faj DVD rekorder
- haj faj HD rekorder

- kompakt diskovi
- digitalni video diskovi
- digitalni video diskovi visoke definicije
- blu rej diskovi
- mini-diskovi
- audio-kasete
- video-kasete
- USB fleš drajv

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image