• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća solarna elektrana na svetu u Srbiji?

Luksemburška kompanija "Securum equity partners" odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi.

Ova kompanija namerava da sredinom 2013. na jugu zemlje počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svetu, u vrednost od blizu tri milijarde dolara.

Planirano je da paneli ukupne instalisane snage 1.000 megavata (MW) budu postavljeni na oko 3.000 hektara, tako da će buduća solarna elektrana biti dvostruko veća od sadašnjeg svetskog lidera - kalifornijskog solarnog parka snage 500 MW.

"Sigurno je i da ovakav tip projekta postavlja Republiku Srbiju na prva mesta svetske energetske mape. Nadalje, veličina investicije može privući niz drugih stranih ulaganja u sektor obnovljivih izvora energije, i ne samo u taj sektor", smatra Matejak.

Osim izuzetno povoljnog geografskog položaja, koji je od velikog značaja budući da cilj kompanije "Securum equity partners" prvenstveno izvoz električne energije, važno je napomenuti i da je u Srbiji intenzitet sunčeve radijacije među najvećima u Evropi, istakao je Matejak u razgovoru za internet portal "eKapija.com"..

"U poređenju sa Nemačkom, zemljom koja je najnaprednija u ovom sektoru na svetskom nivou, potencijal je veći skoro za 40 odsto", rekao je Matejak.

Obrazlažući odluku da investiciju vrednu skoro tri milijarde dolara usmere baš u našu zemlju, Matijak je kazao da su u Srbiji naišli na razumevanje državnih organa za predstavljeni projekat, ali i da naša zemlja poseduje odgovarajuću elektroenergetsku infrastrukturu, te da je srpska elektromreža veoma dobro povezana sa onima u susednim državama.

"U ovoj početnoj fazi razrade projekta imali smo preliminarne susrete sa čelnicima 'Elektromreža Srbije' (EMS), kojima smo izložili naše ideje. Vodeći se Planom razvoja prenosnog sistema, priključenje, koje će nastupiti u više faza, neće predstavljati problem. I same lokacije biće izabrane u odnosu na prisustvo prenosnih mreža EMS-a kao i njihove kapacitete", objasnio je predstavnik "Securum equity partnersa".

U toj kompaniji takođe naglašavaju da nema razloga za brigu kada je reč o zagađenju životne sredine, kao i da ne treba strahovati od eventualnog negativnog uticaja na poljoprivredu, koja je u našoj zemlji veoma važna privredna delatnost.

"Securum equity partners" planira da se u izboru lokacija za solarni park vodi upravo principima što manjeg uticaja na okolinu.

"Nećemo uzimati u obzir zemljište namenjeno poljoprivredi, to je naša strateška i etička odluka. Istraživanja potencijalnih lokacija su u toku, a izbor ćemo vršiti, osim prema pomenutim kriterijumima, i prema kriterijumu efikasnosti sunčevog zračenja", nejavio je Matejak.

Prema planovima kompanije "Securum equity partners", realizacija ovog projekta trebalo bi da počne već od januara sledeće godine.

Procenjeno je da će dobijanje svih potrebnih dozvola biti završeno do sredine 2013, kada bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i njegovo priključenje na distributivni sistem, koje bi se fazno odvijalo do 2015. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image