• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Revizor: Prijave protiv ministara u januaru

Direktor Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović kaže da je revizijom poslovanja budžetskih korisnika kod devet ministarstava uočen prekršaj zakona o javnim nabavkama. Krivične prijave podnete protiv Železnice, Puteva Srbije i Medijane.

Sretenović je najavio da će protiv odgovornih u ministarstvima biti pokrenute prekršajne prijave, a na konferenciji za novinare nije želeo da odgovori na pitanje protiv kojih ministara će biti podnete prijave, ni protiv koliko ministara.

Prijave se mogu očekivati u januaru i njima će biti obuhvaćeni ne samo ministri, već i državni sekretari i pomoćnici ministara, rekao je Sretenović.

Jedine dve državne institucije koje su dobile pozitivno mišljenje Državne revizorske institucije su Uprava carine Ministarstva finansija i Narodna banka Srbije.

Sretenović izjavio je danas da je Državna revizorska institucija podnela tri krivične prijave - protiv preduzeća Železnica Srbije, Putevi Srbije i Medijane iz Niša.

Predstavljajući izveštaj o reviziji Nacrta zakona o završnom računu budžeta za 2010. godinu, on je na konferenciji za novinare rekao da je kod Železnica Srbije utvrđeno da je 331 osoba koristila rekreativni odmor, za šta su isplaćena sredstva sa računa železnice, a da pri tom te osobe nisu zaposlene u tom preduzeću, a reč je o iznosu od 4,19 miliona dinara.

Takođe, kako je naveo Sretenović, u tom preduzeću su plaćane stomatološke usluge za zaposlene, članove njihovih porodica i penzionere, iako su te usluge izuzete prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, čime je pričinjena šteta preduzeću u iznosu od 17 miliona dinara.

"Železnice Srbije" reagovale su tim povodom i objavile "da je u 2010. došlo do tehničke greške, da je deo troškova po ovom osnovu, za članove porodica i radnike zavisnih društava umesto sindikatima fakturisan železnici što je evidentirano u izveštaju revizije".

"U cilju rešavanja ovog propusta generalni direktor Milovan Marković je izdao naredbu da se utvrdi tačan iznos i da se napravi Sporazum sa sindikatima po kome će se ova sredstva refundirati poslodavcu", navodi se u primedbama "Železnica" napisanim na 60 strana, pod nazivom "Primedbe na nacrt i predlog izveštaja Državne revizorske institucije", objavljenom na sajtu tog preduzeća.

Direktor Medija centra "Železnica Srbije" Nenad Stanisavljević precizirao je u izjavi Tanjugu da je taj sporazum već potpisan 23. decembra ove godine sa sva četiri reprezentativna sindikata u tom preduzeću.

Kako se, dalje, objašnjava u odgovoru DRI "do ovog propusta je došlo zbog organizacionih promena tokom 2010. godine pri čemu u nadležnom resoru nisu u celini uspostavljeni kontrolni mehanizmi, već je procedure obavljala posebna komisija po donetom pravilniku".

Kod "Puteva Srbije" je utvrđeno da nisu uplaćene putarine i naknade za korišćenje puteva od 2008. godine, u iznosu od 158 miliona dinara.

Kod tog preduzeća utvrđene su i nepravilnosti u primeni Zakona o javnim nabavkama gde za javne nabavke u vrednosti od 34 milijarde dinara "Putevi Srbije" nisu pokrenuli postupak javnih nabavki već su angažovali preduzeća u okviru Nibens grupe za popravku i održavanje puteva.

U slučaju niškog preduzeća "Medijana", još pre četiri meseca je započet sudski postupak zbog nesavesnog postupanja osoba u tom preduzeću, zbog pronevere 45 tona dizel goriva, istakao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, revizijom je utvrđeno da je kod 47 proveravanih subjekata (ministarstva, lokalne samouprave, uprava pri ministarstvima, javna preduzeća....) utvrđeno da su suprotno zakonu izvršene javne nabavke u ukupnom iznosu od oko 850 miliona evra.

Državni revizor je rekao da za sada nisu podnete prekršajne prijave protiv ministara zbog nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta za 2010. godinu, ali je najavio da pravne službe pripremaju prijave koje će biti podnete u januaru, ne precizirajući o kojim ministrima se radi.

On je najavio da će prijavom biti obuhvaćena i druga odgovorna lica u ministarstvima - državni sekretari, finansijski rukovodioci.

Sretenović je podsetio da su revizori kontrolisali budžete ministarstava unutrašnjih poslova, prostornog planiranja i životne sredine, Kosova i Metohije, zdravlja, odbrane, ekonomije i regionalnog razvoja.

Pozitivno mišljenje revizora dobile su Uprava carina i Narodna banka Srbije, što znači da nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom poslovanju.

Ranije je Sretenović kazao Tanjugu kako Republika Srbija ima oko 8.000 budžetskih korisnika i da DRI nema kapacitata da obavi reviziju svih korisnika sredstava poreskih obveznika, već ta institucija pravi svoj program rada i bira u skladu sa svojim kadrovskim potencijalima.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image