• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalanović:Država da stane iza "Ju -es- stila"

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović izjavila je danas da se ne sme dozvoliti da kompanija "Ju es stil Srbija" koja ima gubitke, a koja je važna za Smederevo i za srpsku privredu, bude zatvorena.

Ona je izjavila da država mora da stane iza takvog velikog sistema kako ne bi dovela u pitanje funkcionisanje domaće privrede.

Kompanija Ju-Es-Stila Srbija (U. S. Steel) saopštila je danas da su njeni finansijski rezultati "neprihvatljivi" i da nastoji da istraži sve mogućnosti u cilju poboljšanja trenutne situacije.

Ekonomska situacija u Evropi, naročito u Južnoj Evropi, gde se nalaze i postrojenja U. S. Steel Serbia, veoma je teška, dodaje se u saopštenju.

Ju-Es-Stil Srbija je 9. januara skratio radnu nedelju, tako što većina zaposlenih u kompaniji ima jedan dan plaćenog odsustva nedeljno, uz naknadu za taj dan u iznosu od 60 odsto od njihove pune zarade.Kako je tada objašnjeno, trenutna ekonomska kriza značajno je uticala na tržište čelika i na porudžbine kupaca.

Tada je saopšteno da će ova mera pomoći kompaniji da smanji troškove na pravičan i razuman način i ublaži uticaj ekonomske krize na zaposlene i članove njihovih porodica.Takođe je rečeno da će novi režim rada omogućiti kompaniji Ju-Es-Stil Srbija da u dovoljnoj meri zadovolji potrebe kupaca.

Kalanovićeva je, gostujući na TV Pink, podsetila šta se dogodilo kada se veliki nacionalni projekta rudnik Bakra bor doveden u situaciju da stane i da je tada jedan grad potpuno zamro, a veliki broj preduzeća koji je oslonjen na upotrebu bakra iz Bora imao poremećaje u funkcionisanju.

Govoreći o poslovanju stranih kompanija u Srbiji kao što su "Fijat", "Beneton" ili "Jura", Kalanovićeva je naglasila da se one obavezuju da će zaposliti ljude iz Srbije i svi ljudi koji zadovolje njihove kriterijume ostaju na poslu, a oni koji ne zadovolje kriterijume odlaze.

Obaveze Nacionalne službe za zapošljavanje je da teže upošljivim kategorijama i onim ljudima koji ne mogu da zadovolje zahtevne uslove strane kompanije nađu alternativne programe i zaposle ih na poslovima koje ne traže toliko angažovanje, veštine, ni znanje stranih jezika, ni takvu produktivnost, objasnila je Kalanovićeva.

"Podržavamo da firme imaju dobru produktivnost, profit i zainteresovanost da ostanu u našoj zemlji", rekla je Kalanović i naglasila da u slučaju "Benetona" nije reč o otpuštanju, nego o preuzimanju radnika iz "Niteksa".

Kalanovićeva je istakla da je "Fijat" najbolji projekat ove vlade i da će se tek u narednih pet godina pokazati šta je značio za Srbiju, a da je u Kragujevcu na 32 hektara već nikla nova fabrika sa kompletnom infrastrukturom, dok je 110 fabrika u Srbiji vezano kao komponentaši u potpunosti ili delimično sa "Fijatom".

Kalanović je rekla da je danas svaki investitor važan i da se ozbiljnim stranim investitorima, kada dođu u SIEPA, ponude lokacije i lista podsticaja države i da dobiju te pogodnosti.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image