• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ima znanja za novi borbeni avion

Imamo stručnjake koji bi mogli da nastave rad na projektu višenamenskog borbenog aviona, kaže ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Prilikom današnjeg obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu, Šutanovac je podsetio da je pred raspad bivše Jugoslavije u Institutu bio stvaran višenamenski nadzvučni (supersonični) borbeni avion.

Šutanovac je posle obilaska transsoničnog tunela, u kome se vrši ispitivanje aerodinamičnih osobina novih letelica, naglasio da Srbija danas nema ekonomske kapacitete da samostalno nastavi sa ovim projektom, ali da je ovakav projekat moguć, zahvaljujući stručnom kadru, ali samo u koprodukciji.

Šutanovac je rekao da se u ovom tunelu trenutno odvija "zajednički poverljivi projekat, sa zemljom koja jaka i moćna u odbrambenoj industriji".

On je najavio da će, uprkos smanjenju budžeta, Ministarstvo odbrane ove godine investirati oko 20 miliona evra u razvoj kapaciteta i projekte Vojno-tehničkog instituta u Žarkovu.

Poslije obilaska Vojnotehničkog instituta u Žarkovu, Šutanovac je rekao novinarima da ova ustanova ponovo treba da bude lider u regionu, ali i šire jer je ovaj institut "srce i mozak odbrambene industrije Srbije".

On je podsetio da je od svog osnivanja Institut razvio oko 1.300 proizvoda iz oblasti naoružanja i vojne opreme, ali i za civilne potrebe, i dodao da su upravo u ovom institutu pokrenuti najveći izvozni projekti odbrambene industrije Srbije.

Ministar odbrane je podsetio da je ovaj Institut i rasadnik znanja jer je u njemu u prethodnom periodu poslediplomske studije završilo 25 alžirskih oficira, a uskoro se očekuje još jedna grupa stranih oficira koja će se školovati u Srbiji.

Šutanovac je izrazio veliko zadovoljstvo zbog dolaska ambasadora i vojnih izaslanika u Žarkovo, jer se na taj način stvara mogućnost za nastavak dalje međunarodne saradnje.

Ambasador SAD u Beogradu Meri Vorlik je ovom prilikom izrazila veliko zadovoljstvo jer je imala priliku da se upozna sa velikim potencijalima Vojnotehničkog instituta u Žarkovu i očekuje da će njena zemlja u narednom periodu sarađivati sa ovom institutom.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image