Put do muškog srca vodi preko stomaka. Zato će vam od koristi biti recepti za "vatreni" hleb sa začinskim biljem i Venerinu remuladu, francusko predjelo sa celerom po receptu madam Pompadur.
Pojedine namirnice spremljene na određen način imaju moć afrodizijaka, odnosno mogu da zapale strasti. Imajući to u vidu, a u susret Danu zaljubljenih, MONDO i Il Primo škola kuvanja predlažu vam da se manete poklona i latite varjače.
Imate priliku da vidite preporuku šta bi dame mogle da spreme za svoju jaču polovinu, uz opasku da ne štede na biberu koji, kako se smatra, podstiče strast.
Profesorka u ovoj školi, a inače istoričarka umetnosti i književnica Tamara Ognjević, demonstrirala nam je kako se prave neka od proverenih jela za dobre ljubavnike: fokačo rustiko (vatreni hleb sa začinskim biljem bez koga Rimljani nisu mogli da zamisle orgije) i Venerinu remuladu (francusko predjelo sa celerom po receptu madam Pompadur).
To je samo deo gozbe koju će parovi, ili oni koji su na putu da to postanu, pripremati 14. februara na radionici - Hrana za dobre ljubavnike.
FOCACCIA RUSTICA (recept za četiri osobe)
Testo:
- 500 grama mekog brašna
- 10 grama kvasca
- šolja mleka
- supena kašika meda
- oko dva decilitra vode
Sve sastojke potrebno je držati na sobnoj temperaturi. U ugrejano mleko dodate med, a potom i kvasac. Sve ovo dodajete u brašno i vodu, a zatim mesite testo koje treba da bude mekano. Premesite i ostavite 15 minuta da naraste. Razdvojite na četiri jufke, pređite preko njih oklagijom i premažete unapred pripremljenim sosom.
Sos:
- dve supene kašike maslinovog ulja
- četiri čena belog luka
- ravna supena kašika bosiljka
- malo ruzmarina
Izgnječite beli luk i pomešajte s ostalim sastojcima, a zatim premažete testo. Palcem na pojedinim mestima napravite dublje otiske kako bi tečnost što više ušla u testo. Pleh premažite maslinovim uljem. Ostavite testo još desetak minuta da naraste, a zatim u ugrejanoj rerni na 180 - 200 stepeni pecite oko 15 minuta dok ne porumeni. Kada izvadite fokaču iz rerne ostavite je malo da se ohladi.
VENERINA REMULADA
- 100 grama celera
- jedno kuvano jaje
- čaša kisele pavlake
- oko 100 grama praziluka (može i mladi crni luk)
- 50 grama mladog kozjeg sira (može i neki drugi mladi sir)
Sve sastojke pasirajte u blenderu. Ukoliko je previše gusto dodajte maslinovo ulje. Prema ukusu dodajte so i biber.
Fokaču lomite na komade i umačite u remuladu. Uz ovo je preporučljivo piti crno vino.
Uživajte!
(MONDO)