• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petrović: Vlada ne utiče na cenu goriva

Vlada Srbije nema mogućnost da utiče na cenu goriva, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

Reč je o cenama na tržištu i berzanskoj robi, bez mogućnosti da na to utičemo, rekao je Petrović na konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Ministar je rekao da je prethodnih nedelja nafta poskupela na svetskim tržištima sa 107 na 126 dolara po barelu.

Gorivo u Srbiji ponovo je poskupelo na pumpama pojedinih naftnih kompanija u proseku za dva dinara po litru.

U protekle dve, tri nedelje gorivo u Srbiji je poskupelo četiri puta u maloprodaji i tri puta u veleprodaji i to na pumpama ukupno za oko osam dinara po litru.

Ministar poljoprivrede je rekao da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima i načinu korišćenja sredstava za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u poljoprivredi u 2012. godini, i to sa 60 dinara po litru.

Za te namene obezbeđeno je ukupno 4,8 milijardi dinara, a poljoprivrednicima će biti omogućena nabavka ukupno 80.000 tona dizel goriva za prolećnu setvu, kazao je on.

Petrović je istakao da je ta mera na raspolaganju svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima bez obzira na to da li su uplatili obaveze za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ističući da je danas raspisan javni poziv za sve ovlašćene distributere goriva, on je dodao da će sledeće nedelje biti poznata konačna cena tog goriva.

Od ukupne predviđene količine, 60.000 tona biće dizel gorivo D-2, a 20.000 tona evro dizel, precizirao je Petrović.

On je napomenuo i da će svi zainteresovani poljoprivrednici moći da se prijave od 13. marta u 145 filijala Trezora ili kod 1.300 poljoprivrednih savetodavaca.

Ministar je istakao da ova mera predstavlja značajnu pomoć proizvođačima u uslovima dramatičnog rasta berzanske cene nafte.

Pravo na regresiranje dizel goriva D-2, odnosno evrodizela ima fizičko lice, nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje je u aktivnom statusu, a količina će biti određena u zavisnosti od biljne kulture po hektaru prijavljenog obradivog zemljišta.

Za žitarice će biti regresirano do 40 litara dizel goriva, industrijsko bilje do 40 litara, krmno bilje do 30 litara, povrće do 75 litara, voće i grožđe do 100 litara, aromatično bilje i lekovito bilje do 50 litara, a sadni materijal i hortikulturu do 100 litara.

Zahtev za ostvarivanje prava za regresiranje dizel goriva podnosi se u dva primerka Ministarstvu finansija - Upravi za trezor ili preko asistenta savetodavca od 12. marta do 9. aprila 2012. godine na obrascu - zahtev za regresiranje dizel goriva za prolećne radove u 2012.

Prodaju dizel goriva D-2, odnosno evrodizela obavljaće ovlašćeni distributer, a bonovi u vrednosti od 60 dinara po litru izdaju se sa rokom važenja 2012. godine.

Fizičko lice može podneti zahtev na osnovu ove uredbe samo jedanput, a sredstva za regresiranje se ne odnose na pašnjake, ribnjake, bare i drugo neplodno zemljište.

Novčanom kaznom od 20.000 do 150.000 dinara biće kažnjeno za prekršaj fizičko lice, nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstava ako ne obavi prolećne radove za kulture na površinama navedenim u Registru u skladu sa podnetim zahtevom.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine, planirano je i da na jesen budu izdvojena sredstva za tu namenu, i to u iznosu od pet milijardi dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image