• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Osnivajte porodična preduzeća!

Predsednik Srbije Boris Tadić ohrabrio je danas građane da u što većem broju osnivaju porodična preduzeća i preuzimaju odgovornost za svoju egzistenciju.

On je naglasio da će država nastojati da pomogne perspektivna mikro preduzeća.

Tadić je, tokom posete porodičnoj vinariji "Selekta" u selu Gudurica kod Vršca, rekao da od masovnosti porodičnih biznisa, odnosno mikro preduzeća, zavisi i razvoj čitave države.

"Treba upregnuti jedan funkcioalni sistem koji treba da da rezultat. Kada porodična preduzeća nastaju tog trenutka i država je rasterećenija. Ima mnogo krajeva u Srbiji gde ljudi nemaju hrabrosti niti elementarne spremnosti da uđu u taj proces. Zato moramo da ohrabrimo građane da budu preduzetnici, da svoj talenat iskažu i pronađu posao", rekao je Tadić.

Građani treba dobro da razmisle da li na sebe mogu da preuzmu iskušenje i rizik, koji se na kraju ipak isplati, kazao je Tadić, nakon što ga je vlasnik vinarije Milutin Stojšić proveo kroz vinski podrum.

U razgovoru sa vinarima vršačkog kraja, predsedni Tadić je istakao da je ekonomska politika vlade Srbije sadržana u tri reči: investicije, posao i sigurnost.

"Stotine hiljada ovakvih preduzeća je budućnost ove zemlje. Neke zemlje su se od krize odbranile zahvaljujući upravo takvim preduzećima", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, država mora da osigura što bržu naplatu proizvoda i usluga kako bi osigurala egzistenciju porodičnim preduzećima, i da istovremeno oformi razvojnu banku koja će pomagati mikro, mala i srednja preduzeća.

Predsednik je u razgovoru sa vinarima istakao da je u mnogim malim mestima širom Srbije susreo ljude koji preuzimaju odgovornost za egzistenciju u svoje ruke.

Tadić je istakao da mikro, mala i srednja preduzeća rešavaju problem nezposlenosti i utiču na porast bruto domaćeg proizvoda.

Država, kako je rekao, neće zaboraviti ni velika preduzeća, ali da mikro, mala i srednja preduzeća moraju biti baza ekonomskog sistema.

"To su kapilari, krvni sudovi koji povezuju čitav organizam, to je strategija ekonomskog razvoja, apsolutno nezaobilazna u godinama koje su pred nama", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da se u kvalitetu vina koje se proizvodi u nekoj državi ogleda i kultura te zemlje.

"Vino nije smo poljoprivredni proizvod, već i iskaz kulure jedne nacije. Mnoge zemlje se ponose svojim vinima", rekao je Tadić, ocenjujući da i Srbija, sa svojom klimom i podnebljem, ima potencijal da proizvodi vrhunska vina.

Vlasnik vinarije Milutin Stojšić, rodom iz Vršca, objasnio je da je reč o porodičnom biznisu, i da, osim članova najuže porodice, vinarija upošljava još dvoje ljudi.

Prema njegovim rečima, najveći problem sa kojim se susreću male vinarije jeste naplata potraživanja, na koju se čeka i do godinu dana.

"To nas sve boli, i kada bi se to reguisalo, odnosno kada bismo znali kada možmo da naplatimo naša vina, to bi nam mnogo poboljšalo status", rekao je Stojšić Tanjugu.

On je dodao da vinarija finansijski opstaje zahvajujući izvozu.

Država bi, kako kaže, mogla da pomoge i dodeljivajem subvencija za kupovinu mašina neophodnih za proizvodnju, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta.

"Velika je borba, ima dosta malih vinarija i moramo da pazimo na svaki segment proizvodnje", rekao je Stojšić, koji je proteklih godina, kako kaže, mnogo uložio u unapređenje tehnologije proizvodnje vina.

Prodična vinarija "Selekta" počela je da pravi visokokvalitetna vina 1988. godine, i devedesetih godina je proizvodila desetak hiljada litara godišje, danas proizvodi 80 hiljada litara, od čega se 30 odsto plasira na inostrano tržište.

Vinarija 2004. godine, nakon povećanja kapaciteta i modernizacije vinskog podruma, izlazi na tržište sa robnom markom "Selekta", i sada proizvodi: dvorsko vino, Burgundac, Šardone, Rajnski rizling, Kaberne i Dvorsko roze vino.

Vinarija poseduje sopstvenu plantažu grožđa površine 22 hektara, a u selu Gudurica ima i degustacionu salu, gde ugošćuje ljubiteje vina, kao i četiri sobe za prijem gostiju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image