• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paori kupili zemlju tajkunima "ispred nosa"

Ukupno 63 ratara se udružilo i kupilo 1.700 hektara zemljišta za 7,6 miliona evra. Za istu zemlju bili zainteresovani Mišković, Kostić, Matijević...

U Novom Bečeju ovih dana je ispisana jedinstvena stranica istorije srpske tranzicije, piše "Kurir".

Ukupno 63 seljaka se udružilo i kupilo 1.700 hektara zemljišta za 7,6 miliona evra. Pobedili su Miroslava Miškovića, Miodraga Kostića, Predraga Matijevića, najveće zemljoposednike u Srbiji, ali i firme "Ameks" i "Promist".

Jedan od inicijatora ove transakcije Miladin Vujačkov kaže da je jedini motiv bio da obezbedi posao sinovima, koji se takođe bave poljoprivredom.

"Među nama ima politički opredeljenih ljudi različitih opcija, ali i onih koje politika apsolutno ne interesuje. Sve nas je okupio isti cilj - da njive ostanu naše", priznaje Vujačkov.

Vladimir Glavaški, koji je takođe inicirao kupovinu, kaže da su zemlju hteli da kupe veliki zemljoposednici, ali da su, uz pomoć Milivoja Vrebalova, predsednika opštine Novi Bečej, i Ljubiše Jovanovića, direktora BD "Agro", vlasnika zemlje, našli rešenje.

"Dali smo najviše, a zemlju su mahom kupili mladi ljudi, između 30 i 40 godina", navodi Glavaški, i dodaje da se u opštini gaji kukuruz, pšenica ječam i suncokret. Jedan od mladih lavova Srđan Tajkov kupio je 23 hektara.

"Hoću da se bavim poljoprivredom. Krenuli smo sa 30 hektara, sada imamo oko 170, i kupili bismo još, ali ne znamo šta će se dešavati", priča Tajkov.

Predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov smatra da se ovako mladi mogu zadržati u rodnom mestu.

"Osim što su obezbedili egzistenciju za sebe i svoje porodice, pokazali su da su pravi domaćini. Od ideje do realizacije prošlo je 46 dana. Trebalo je sa bankama utanačiti kredite, ali sve se na kraju dobro završilo", kaže Vrbalov za "Kurir".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image