• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojkot pumpi nije potpuno uspeo

Poziv potrošačima u Srbiji da danas, na Svetski dan potrošača, ne kupuju gorivo, zbog učestalih poskupljenja, nije u potpunosti uspeo, iako je u pojedinim delovima zemlje zabeležena manja prodaja naftnih derivata.

Prema izveštajima Tanjugovih reportera u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Kruševcu prodaja goriva je uobičajena i slična kao i prethodnih dana, uz bojkot pojedinih potrošača, dok se toj akciji organizacije potrošača u Jagodini odazvao veliki broj vozača.

U toku dana vidno je smanjen broj automobila na pumpama u Srbiji i u najfrekventnijim delovima dana, prema podacima sa terena, na osam pumpi na kojima je Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) imala uvid, bilo je tri do četiri automobila, izjavio je za Tanjug predsednik NOPS Goran Papović.

"Ne bih sebi dao za pravo da kažem da je akcija u potpunosti uspela, ali ni naftašima da kažu da nije uspela, "rekao je Papović i dodao da NOPS nije ni očekivao da ta akcija u potpunosti uspe, ali da je zadovoljan kako je ona ispraćena u javnosti.

On je rekao i da je više od 200.000 građana Srbije preko društvenih mreža pružilo podršku inicijativi NOPS-a.

Predsednik udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić izjavio je Tanjugu da se ništa značajno nije desilo danas po pitanju prometa naftnih derivata na pumpama tog udruženja, i naglasio da je na nekim od njih zabeleženo smanjenje potrošnje za 10 do 30 odsto, a drugima povećanje prodaje goriva.

U Beogradu oko podneva, kada su na pumpi "Dejton" obično gužve, nije bilo gotovo žive duše, uverio se reporter Monda i kamerom zabeležio jednog biciklistu.

Na žalost, i pored manjka posla, radnici na ovoj benzinskoj stanici nisu bili spremni na razgovor, jer je, kako kažu, za to neophodna dozvola direkcije NIS-a, kao i za snimanje ovog objekta.

Malobrojni vozači koje je reporter zatekao da kupuju gorivo u centru grada, u izjavi za MONDO navode da podržavaju bojkot, ali da, s obzirom na to da su taksisti, moraju da napune rezervovare.

Osim još nekoliko njih koji su došli službenim vozilima, drugih mušterija gotovo da nije ni bilo.

Vozači koji su bili na pumpama, podržavaju bojkot i ocenjuju da jedan dan bojkota nije dovoljan.



U Jagodini se pozivu na bojkot odazvao veliki broj potrošača, u znak protesta što je cena derivata u poslednja dva i po meseca porasla za oko 10 odsto.

U najfrekventnijem periodu, od deset do 12 sati, šest gradskih pumpi, tri NIS, dve Lukoila i jedna OMW, bile su gotovo prazne i mnogo je manje vozila na pumpamanego što je bio drugih dana.

Vozači koji su bili na pumpama, podržavaju bojkot i ocenjuju da jedan dan bojkota nije dovoljan, a najviše danas kupuju gorivo uglavnom firme.

Kako je javio Tanjugov reporter iz Kragujevca, prodaja goriva na benzinskim pumpama u u tom gradu je uobičajena, odvija se kao i prethodnih dana, a gorivo, kao i ranije, kupuje ko ima finansijskih sredstava.

Na benzinskim stanicama u Novom Sadu i okolnim mestima snabdevanje potrošača gorivom danas je uobičajeno kao i proteklih dana, rekli su Tanjugu prodavci na pumpama.

NIS-ova benzinska stanica „velika pečurka" u centru Novog Sada imala je redovnu prodaju, otprilike identičan broj vozila kao i obično tako da se nije osetio poziv na bojkot kupovine goriva.

Vozači ističu da najčešće „sipaju za 1.000 ili 2.000 dinara, ne mareći što za istu sumu dobiju nešto manje goriva", jer moraju da se prevezu tamo gde su naumili.

Redovna prodaja goriva danas je i na benzinskim stanicama „Volan" u Budisavi kao i na pumpi „Union", na regionalnom putu Novi Sad - Zrenjanin, potvrđeno je Tanjugu.

Ni u Kruševcu poziv na bojkot kupovine goriva nije uspeo i u tom gradu je, kako je javio Tanjugov reporter prodaja goriva gotovo ista kao i juče

No, u Kragujevcu je promet poslednjih dana opao zbog novih cena, a ne zbog poziva na bojkot.

Da se "svašta može kad se građani slože" dokazuje i današnja rekacija Vlade Srbije.

"Vlada analizira okolnosti u vezi sa cenom goriva u Srbiji i ukoliko bude potrebno preduzeće odgovarajuće mere", izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ne spominjući akciju građana Srbije.

On je ponovio da je na povećanje cena goriva u Srbiji uticao skok berzanske cene nafte i pad vrednosti dinara ali i istakao da je značajna količina nafte na tržištu Srbije domaćeg porekla.

Petrović je rekao da se prate i cene goriva u okruženju i da je činjenica da je i na tom području u prethodnom periodu nekoliko puta došlo do poskupljenja.

(Tanjug/D.H.N. - MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image