• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Forum 100 privrednika regiona sve jači

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović postao je politički pokrovitelj Samita 100 - foruma privrednika regiona na čelu čijeg Upravnog odbora je direktor Telekoma Srbija Branko Radujko.

Forum ima za cilj stvaranje povoljnije poslovne klime u regionu, pospešivanje trgovinske razmene i zajednički nastup na trećim tržištima, a pre Josipovića, politički pokrovitelji ovog projekta su ranije postali predsednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk

Predsednik Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope Branko Radujko izjavio je Tanjugu posle sastanka sa Josipovićem da i političari i privrednici u svetu danas traže rešenja za izlazak iz krize, i da se najčešće kao recept preporučuje kombinacija štednje i investicija, što je primenljivo i na region jugoistočne Evrope.

"Kao što štedimo u našim kompanijama, tako se trudimo i da nađemo prostor da investiramo, i sve više su kompanije sa ovih prostora upućene na saradnju kako bi zajednički konkurisale velikim globalnim kompanijama i da bi našle prostor da zajednički dobiju poslove na trećim tržištima", rekao je Radujko.

On je podsetio da je Samit 100, kao regionalna inicijativa privrednika, nastao upravo da bi se poboljšala međusoba trgovinska razmena i stvorio forum u kojem bi privrednici mogli da dogovoraju zajednički nastup na trećim tržištima.

"Postoji sinergija interesa i samih kompanija i društava u celini, pa i političkih lidera, da se pronalaze novi poslovi, stvaraju nove vrednosti, zapošljavaju ljudi, a to do jednog momenta možete samostalno, a onda u nekom momentu morate da pronađete partnere u susednim zemljama", objasnio je Radujko.

On je podsetio da je, nakon prvog Foruma 100 osnovan konzorcijum 35 kompanija iz Srbije i Slovenije nazvan "Feniks", i izrazio očekivanje da će do sledećeg samita, koji će u oktobru biti održan u Beogradu, biti moguće pokrenuti još neke zajedničke projekte.

"Ovakav forum je svakako mesto da se ljudi prepoznaju i dođu do zajedničkih ideja i projekata. Verujem da će, kao što je to bilo moguće u oblasti građevine, to biti moguće i u oblasti poljoprivrede, farmacije ili informaciono-komunikacionih tehnologija", rekao je Radujko, koji je i generalni direktor "Telekoma".

Iniciatori projekta su srpski "PSP Farman" i slovenačka korporacija "Hidria", a u Zagrebu su i neke hrvatske kompanije izrazile interesovanje da se pridruže konzorcijumu.

Poslove koji će bili dostupni takvom konzorcijumu Josipovć je opisao kao veliki kolač u kojem svako od učesnika može da dobije svoj deo.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image