• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno: Dobio banku na sudu u Srbiji

U Srbiji je doneta prva presuda u kojoj jedno fizičko lice na sudu uspelo da pobedi banku.

Klijent KBC banke nedavno je dobio presudu protiv te finansijke kuće zbog podizanja fiksne marže na stameni kredit, piše "Blic".

Ovo je prvi put u Srbiji da je sud ocenio da banka nije smela da promeni fiksnu kamatu na stambeni kredit uz obrazloženje da je to u skladu sa nejnom poslovnom politikom, kažu u Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva".

Klijentu je u oktobru 2010 godine banka podigla maržu sa jedan na 3,5 odsto. U Ugovoru je jasno stajalo da je kamata za ovaj stambeni kredit u "švajcarcima" definisana kao zbir fiksne marže i šestomesečnog libora. U jednom članu, međutim, stajalo je i da banka ima pravo da menja stopu u skladu sa promenom svojih poslovnih akata.

U sporu koji je trajao godinu dana sud je međutim, doneo presudu kojom je poništio ovu odredbu ugovora. Banci je time poručeno da je prekršila Zakon o obligacionim odnosima i da će klijentu morati da vrati novac koji je platio iznad prvobitno ugovorene marže.

U zavisnosti od banke i visine kredita, to je u proseku između 1.000 i 5.000 evra, a što bi uz plaćanje veće marže s vremenom bilo i mnogo više.

U Srbiji, inače ima oko 35.000 stambenih kredita u "švajcarcima" kod kojih su banke jednostrano podizale kamatnu stopu.

KBC banka sada ima pravo da uloži žalbu na prvostepenu presudu. Ukoliko to ne učini moraće klijentu da vrati novac. Koji će korak preduzeti u ovoj banci nisu hteli da kažu za "Blic".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image