• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugari uzimaju paraćinsku Staklaru

Konzorcijum bugarskih firmi "Rubin" i "Glas industri" potpisao je aneks ugovora o preuzimanju 63 odsto vlasništva u Srpskoj fabrici stakla iz Paraćina od "Srbijagasa" po ceni od 35 miliona evra.

Aneks Ugovora potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik Nadzornog odbora Korporativne trgovinske banke iz Sofije, koja je vlasnik firmi Rubin i Glas Industri i garant celog projekta, Cvetan Vasilev i predstavnik Agencije za privatizaciju Jelena Šulegić.

"Ovo je velika pobeda Srbijagasa i radnika Staklare. Sa ugovorom smo došli u poziciju da se krene u investicije, moderne tehnologije i jasno definisan socijalni program", rekao je Bajatović na konferenciji za novinare.

Bajatović je izjavio da je za nešto više od dve godine, koliko se Staklara nalazila u većinskom vlasništvu Srbijagasa, zadržano svih 1.700 radnih mesta, uplaćeni su svi doprinosi, spojen kompletan radni staž, u određenoj meri održana proizvodnja i pronađen strateški partner.

Prema rečima Bajatovića, Srbijagas, Elektroprivreda Srbije (EPS) i grad Paraćin naplatili su sva potraživanja prema staklari i strateškom partneru se predaje fabrika "sa nula dugovanja".

"Srbijagas će dobiti 35 miliona evra, a 22 miliona je prva faza investicije koja će biti gotova za godinu dana. Oko 10 miliona evra će strateški partner uložiti da otkupi dugove banaka i Fonda za razvoj", izjavio je Bajatović.

On je rekao da je planirano da nova fabrika bude izgrađena za godinu dana i da proizvodi oko 120.000 tona stakla godišnje.

Bajatović je izjavio da se strateški partner obavezao da će isplatiti 50 odsto ili oko 4,5 miliona evra za socijalni program, a drugu polovinu će obezbediti Vlada Srbije.

Imaćemo veoma stimulativan socijalni program, radnici će dobiti 300 evra po godini staža, rekao je Bajatović i dodao da se za odlazak iz fabrike prijavilo oko 400 radnika.

Bajatović je izjavio da će konzorcijum bugarskih firmi, "kada se reše još neke stvari", postati stopostotni vlasnik fabrike.

Ugovorom je predviđeno da investitor, ukoliko u roku od tri godine ne završi sve predviđene investicije, vraća fabriku Agenciji za privatizaciju.

Vasilev je ocenio da je potpisivanje aneksa Ugovor dobra odluka, doneta iz pravih razloga.

Na konferenciji je rečeno da je Korporativna trgovinska banka zainteresovana i za druge projekte u Srbiji, prvenstveno iz oblasti bankarstva i osiguranja, ali i energetike i poljoprivrede.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image