• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada usvojila program mera štednje

Vlada Srbije donela je danas program mera štednje koji ima za cilj da smanji budžetski deficit i, uz uštede od 15,7 milijardi dinara, dovede ga u narednom periodu na nivo predviđen Zakonom o budžetu.

Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić je istakao da će ustede biti ostvarene preusmeravanjem dela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta što donosi 10,9 milijardi dinara, kao i uštedama na diskrecionim rashodima, što će doneti 4,8 milijardi dinara.

Nikezić je ukazao da je vlada uvela i ograničenje zaduživanja tako da će garancije umesto 432,5 miliona evra, kako je predviđeno budžetom, biti 120 milion evra, a projektna zaduženja od domaćih kreditora 17,5 miliona evra umesto predviđenih 115 miliona.

Navodeći da je budžetski deficit veći od predviđenog jer je pad prihoda u februaru bio 20 odsto, on je istakao da vlada u prva dva meseca nije trošila više nego što je predviđeno već je naprotiv trošila manje, i to za gotovo 13 odsto.

Nikezić je dodao da je vlada preporučila primenu mera štednje svima koji ulaze u konsolidovani budžetski deficit kao što su Vojvodina, lokalne samouprave, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i javnim preduzećima.

Vlada Srbije usvojila je i amandaman na Zakon o porezu na dodatu vrednost kojim je, na inicijativu predsednika republike Borisa Tadića, ukinut PDV na prizvode za bebe.

Amandman se odnosi na mleko u prahu, krevece, hranu za bebe, kolica, stolice za hranjenje i kola i pelene.

Nikezić je precizirao da će amandmanom biti obezbeđen povraćaj celokopnog PDV-a na navedene proizvode.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image