• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP Srbiji: Istražite sporne privatizacije

Evropski parlament pozvao je predstavnike vlasti u Srbiji da hitno izvrše reviziju 24 slučaja spornih privatizacija i primera visoke korupcije.

Parlament posebno insistira na proveri ulogu institucija u predmetima Sartida, Jugoremedije, Mobtela, C marketa i ATP Vojvodine, piše "Danas".

U konačnom tekstu Rezolucije o Srbiji, koji je objavljen u ponedeljak, od srpskih vlasti traži se, navodi Danas, da otvore i dokumente u vezi sa privatizacijom koji se vode kao državna tajna.

Evropski parlament skreće pažnju i na mnoge prijavljene neregularnosti, naročito u oblasti privatizacije i javnih nabavki i poziva na aktivnije angažovanje nezavisnih državnih agencija da obezbede detaljnu istragu kako bi počinioci bili privedeni pravdi.

Kada je reč o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, EP pozdravlja usvajanje zakona i propisa u ovoj oblasti u Srbiji, ali istovremeno izražava zabrinutost zbog nedostatka njihove primene i uticaja vlasti na rad nezavisnih institucija i medija.

S druge strane, u Rezoluciji je pohvaljen rad nezavisnih regulatornih tela, naročito Zaštitnika građana i Poverenika za informacije od javnog značaja.

„Poziva se vlast i da obezbedi nesmetan rad Državne revizorske institucije, Komisije za zaštitu konkurencije, Uprave za javne nabavke, kao i Komisije za zaštitu prava ponuđača, adekvatnim finansijskim i administrativnim kapacitetima“, istaknuto je u ovom dokumentu.

Između ostalog, preporučuje se i da fondovi EU u Srbiji budu „direktno dostupni i savetima nacionalnih manjina i organizacijama civilnog društva, kao podrška EU za razvoj reformi u zemlji“.

„Iako je Srbija usvojila osnovna prava radnika, konvencije Međunarodne organizacije rada i revidirala Evropsku socijalnu povelju, ističe se da je pravo na sindikalno organizovanje i dalje ograničeno uprkos zakonskim garancijama.

EP je zabrinut što je socijalni dijalog još uvek slab i poziva da se preduzmu određeni koraci kako bi se ojačao Socijalno-ekonomski savet“, navodi EP u Rezoluciji.

Evropski parlament ističe i da je neophodna istinska vladavina prava u zemlji kako bi se privukle inostrane investicije i stvorili uslovi za bržu tranziciju u ekonomiji otvaranjem tržišta i uspostavljanjem boljeg poslovnog okruženja.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image