• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više izvezemo oružja nego pića i duvana

Srpska vojna industrija je u protekle četiri godine ugovorila poslove vredne 1,5 milijardi dolara a lani izvezla robu za 250 miliona dolara.

Sa prošlogodišnjim izvozom od četvr milijardi dolara, vojna idustrija godišnje više zaradi od naoružanja nego od pića i duvana zajedno, kojih se godišnje izveze u vrednosti od oko 230 miliona dolara, piše "Blic magazin".

Okosnicu srpske odbrambene industrije, za koju ministar odbrane Dragan Putanovac kaže da je opet u ekspanziji, čini sedam velikih preduzeća - "Jugoimport SDPR", "Zastava oružje" iz Kragujevca, "Krušik" iz Valjeva, "Prvi partizan" iz Užica, "Sloboda" iz Čačka, "Milan Blagojević" iz Lučana i "Prva iskra" iz Bariča.

Pomoćnik ministra odbrane Srbije Ilija Pilipović navodi da su značajna tržišta za srpsku odbrambenu industriju Daleki i Bliski istok, Severna Afrika, ali da su i sve dominantnija tržišta Evrope i SAD.

On navodi da se mala municija, pištoljska i puščana iz "Prvog partizana", a samim tim i barut iz "Milana Blagojevića" izvoze u Rumuniju, Bugarsku i Belgiju.

"U Severnu Irsku smo izvozili minobacačku municiju iz 'Krušika'. U SAD idu municija i malokalibarsko naoružanje, lovačko i sportsko naoružanje 'Zastave oružja", kaže Pilipović.

Prema njegovim rečima, Srbija je haubice izvozila u Keniju, pešadijsko naoružanje u Avganistan, a mine u Kolumbiju.

Pilipović kaže da se u Indoneziju izvoze municija, odnosno topovi, a izvozi se i u Maleziju, Indiju i Irak.

"U Ujedinjene Arapske Emirate, koji su veoma izbirljivo tržište, izvozimo automatsko pešadijsko naoružanje 'Zastava oružja', a u Peru odlazi velika i srednja municija za topove i haubice iz čačanske 'Slobode", rekao je Pilipović.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image