• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojče banka kupuje Komercijalnu

Nemačka banka pregovara o kupovini većinskog paketa druge po veličini banke u Srbiji od Vlade Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj i pojedinih malih akcionara, piše "Blic".

Država trenutno u najvećoj banci sa učešćem domaćeg kapitala ima 42,6 odsto akcija, EBRD ima 25 odsto a najveći udeo u kapitalu od malih akcionara imaju fond Artio internešenel (4,8 odsto), Jugobanka u stečaju 3,7 odsto i Evropa osiguranje u stećaju sa 2,9 odsto.

Prema izvorima beogradkog dnevnika, prodajom će upravljati EBRD a obaviće es posle najavljene dokapitalizacije Komercijalne banke. Taj poslednjki čin pred prodaju koštaće državu 102 miliona evra, bar prema sredstvima planiranim u budžetu.

Prema tom scenariju Dojče banka bi trebalo da akviziciju izvrši već na leto.

U izjavi da "Blic", Piter Tils, šef Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu kaže da je Srbija zanimljivo tržište pre svega zbog velikog broja nemačkih kompanija koje ovde posluju a najavljuje se i dolazak novih.

Prema poslednjim podacima Komercijalna banka je druga po veličini na srpskom tržištu. Poseduje 44 milijardi dinara kapitala i 275 milijardi aktive (kreditnog potencijala). Četvrta je po dobitku u 2011. godini sa neto dobiti od gotovo četiri milijarde dinara a rast profita je iznosio 40 odsto. U njoj je zaposleno 3.000 ljudi. Prema cenama akcija na poslednjim trgovanjima Beogradske berze u aprilu vrednost Komercijalne banke na tržištu je oko 129 miliona evra.

Dojče banka, osnovana 1870. godine s centralom u Franfurtu na Majni, akcijski kapital joj je veći od 53 milijarde evra a neto dobit u 2011. godini 4,3 milijarde evra. Zapošljava 100.000 ljudi u 72 zemlje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image