• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odahnite: svet će postojati i posle 2012!

Pogrešno se verovalo da su Maje, jedna od najnaprednijih civilizacija ikada, predvidele smak sveta. Pronađeni novi zapisi na ruševinama u Gvatemali.

Smak sveta u decembru ove godine, Zemljo pripremi se za sudnji dan 22. decembra 2012. godine i slično...Sve te poruke ljubitelja apokalipsi, koji su bazirali svoja predviđana na navodnom kalendaru Maja i tvrdnjama da je ovo TA godina, pale su u vodu posle najnovijeg otkrića.

Međutim, na zidovima ruševina u Gvatemali otkriveni su novi zapisi koji pokazuju da Maje, ne da nisu predvidele apokalipsu ove godine, već su, naprotiv, predvedele novi vremenski ciklus.

Novi zapisi tako pokazuju da su Maje imale kalendare koji nadilaze 2012. godinu, za koju se dosad verovalo da je godina "smaka sveta".

Reč je o lunarnom kalendaru, koji bi mogao da bude prvi poznati zvanični zapis tog tipa iz doba te civilizacije.

"Toliko o navodnom kraju sveta", rekao je arheolog Vilijam Saturno sa Univerziteta Boston i autor studije u kojoj su predstavljeni novi zapisi iz Gvatemale.

"Maje su predvidele da svet nastavlja da postoji i da će ga biti i 7.000 godina od sada. Ne postoji nikakav dokaz o tom mitu o smaku sveta u 2012. godini. Ove godine se, prema Majama, završava samo kalendarski ciklus", rekao je koautor studije, profestor astronomije i antropoligije sa Univerziteta Kolgejt Entoni Ejveni.

Prema rečima stručnjaka, pronađeni brojevi ukazuju na veliku opsesiju Maja vremenskim ciklusima, od kojih su pojedini vrlo veliki.

"Maje su verovatno brojeve upisali u tu prostoriju, baš kao i u prostorije koje su pronašli i španski osvajači. Kalendar Maja ide hiljadama, milijardama godina unapred", rekao je Saturno.

Zapisi su pronađeni u mestu Sultun, za koji se veruje da je bio veliki centar majanske civilizacije i kulture.

Kalendari koji su pronađeni predstavljaju vremenske cikluse poput ceremonijalnog kalendara od 260 dana, standardni godišnji kalendar od 365 dana, kalendar Venere od 584 dana, kao i kalendar Marsa od 780 dana.

Među brojkama i datumima, pronađeni su i oni koji odgovaraju godinama iza 3500. godine, što je 1.500 godina daleko od sada, odnosno daleka budućnost.



(MONDO)

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milena M

Nema veceg smaka sveta nego kad su rastavljeni dvoje mladih,a puno...puno se vole,a imaju I maleno detence koje pati za ocem...

NN

Dobro jutroooooooooooooooooooooooo

hahaha

Hahaha, i vi u svasta verujete.

SERIJE