• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Austrijanci kupuju Magnohrom

Kraljevački "Magnohrom” je blizu pronalaženja novog vlasnika i ozbiljne obnove proizvodnje vatrostalnog materijala.

To se može zaključiti na osnovu interesovanja i višemesečnih razgovora državne vlasti i rukovodstva ove fabrike sa nekoliko potencijalnih kupaca, a u tome se najdalje odmaklo sa predstavnicima austrijskog koncerna RHI AG, piše "Politika".

Reč je o poznatoj firmi u oblasti proizvodnje vatrostalnog materijala, koja poseduje 33 fabrike u svetu i "pokriva” dobar deo svetskog tržišta ovim proizvodima.

Prema, najavama menadžera Franca Štricla RHI AG bi preuzimanjem Magnohroma povećao snabdevenost svojih pogona za proizvodnju vatrostalnih opeka i drugih proizvoda sirovinama iz sopstvenih izvora.

Stoga su zainteresovani za preuzimanje prava na eksploataciju rudnika magnezita i dolomita, koji se nalaze na području Čačka i Zlatibora a posluju u sastavu Magnohroma.

Zatim bi taj novi vlasnik uložio u izgradnju novog pogona i podizanje proizvodnje na sto hiljada tona, kako je Franc Štricl rekao "specifičnog vatrostalnog materijala”.

On je još dodao da bi do 2015. godine RHI AG uložio oko 60 miliona evra uz prijem oko 400 radnika.

Stoga se od Vlade Srbije očekuje da za nekoliko dana raspiše novi tender za prodaju ove kraljevačke fabrike, koja je sunovrat u poslovanju doživela posle prve, neuspešne privatizacije pre četiri godine i kratkotrajnim "gazdovanjem” indijske kompanije "Global stil”.

Tako je novi potencijalni kupac, na neki način, i spasilac magnohromove fabrike vatrostalnih proizvoda i, kako od Đorđa Kosanovića, zastupnika državnog kapitala doznajemo, očekuje se da početna cena tog pogona bude oko 5,5 miliona evra.

Pre sklapanja novog kupoprodajnog ugovora, neophodno je razrešiti nevolje oko dugova za oko 2.800 radnika koji iznose oko 500 miliona dinara.

To će, kako je novinarima rekao ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, biti rešeno tokom naredne nedelje, podseća list.

Zatim bi se, od prihoda prodajom fabričke imovine namirili i dugovi prema poveriocima zbog kojih je dobar deo hala i pogona Magnohroma pod hipotekom.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image