• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U državnoj kasi će faliti para za dva meseca?

Rupa u državnoj kasi u prvih pet meseci ove godine bila je 78,93 milijarde dinara, što je gotovo polovina predviđenog deficita za celu 2012. - od 158 milijardi dinara.

Prihodi srpskog budžeta bili su 285,66 milijardi, a rashodi 364,59 milijardi, objavilo je Ministarstvo finansija.

Od januara do maja najviše se u kasu slilo od poreza na dodatu vrednost (PDV) - 143,3 milijarde dinara, zatim od akciza - 62,45 milijardi, kao i poreza na dobit preduzeća - 26,9 milijardi.

Najveći izdatak bili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 115,87 milijardi dinara, zatim za plate državnih službenika - 93,89 milijardi i socijalnu zaštitu - 35,59 milijardi.

U maju je ostvaren budžetski deficit od 5,8 milijardi dinara jer su izdaci budžeta u tom mesecu bili 66,9 milijardi, a primanja 61,1 milijardi.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 32 milijarde dinara. Za razliku od prihoda od PDV-a u aprilu kada se plaćaju tromesečne obaveze, u maju je taj visok iznos rezultat naplate uvoznog PDV-a.

Prihod od akciza iznosio je 13 milijardi dinara, a niži je od aprilskog ostvarenja zbog povraćaja sredstava poljoprivrednicima za nabavku goriva. Ostali oblici poreskih prihoda naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za maj. Veći neporeski prihodi rezultat su i uplate dobiti Narodne banke Srbije u iznosu od 2,8 milijardi dinara.

Značajno manje izvršenje rashoda u odnosu na april posledica je, u najvećoj meri, nižih kamata, subvencija i budžetskih kredita. Ostale kategorije rashoda izvršavaju se uobičajenom dinamikom za ovaj period.

Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije.

Konsolidovani budžetski deficit Srbije, koji osim budžeta republike, obuhvata i lokalne samouprave, AP Vojvodinu i organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, za celu godinu planiran je na nivou od 152 milijarde dinara.

(MONDO/agencije)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image