• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumci: Atelje 212 nije fabrika pod stečajem!

Glumci Ateljea 212, koji su zatražili smenu upravnika Kokana Mladenovića u uzavreloj atmosferi održali konferenciju za novinare na kojoj su rekli da je "upravnik zamenio teze".

Dan pošto je upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212 Kokan Mladenović izjavio da neće podneti ostavku na ovu funkciju, a kolege optužio za neargumentovano ponašanje, uvrede i nanošenje štete kući za koju rade, glumci održali svoju pres konferenciju na kojoj su pročitali otvoreno pismo.

Pismo, u kojem se navodi da glumci ovog pozorišta "nikada nisu bili toliko poniženi kao sad, od strane Kokana Mladenovića", pročitala je predstavnica glumaca u upravnom odboru Gorica Popović.

"Nije tačno da su glumci ovog pozorišta odbijali uloge, svi su voljni da rade u teatru, ali on njih nije želeo da ih angažuje. To je zamena teza", pročitala je Popovićeva.

"Upravnik nas tretira kao dekor, vuče nas po prašini i nikada, za tri godine nije stao iza nas". Ogorčenje svih glumaca koji su potpisali peticiju za smenu aktuelnog upravnika, osetili su, uglavnom i podržali i okupljeni novinari.



Apsolutna većina umetničkog ansambla, njih 25 (od ukupno 33), zatražila je danas u otvorenom pismu smenu upravnika Ateljea 212 Kokana Mladenovića i odbacila svaku mogućnost eventualnog izglađivanja sukoba razgovorom ili medijacijom koja im je ovih dana nuđena.

Navodeći da je Atelje 212 postojao i pre sadašnjeg upravnika, koji ga je prema rečima glumaca, srozao na najniži mogući nivo, glumci su naveli da nikada nisu osećali ovakav prezir, ignoranciju i nipodaštavanje, kakvo doživljavaju od kada je Mladenović na čelu ove kuće. Umetničke slobode su im oduzete, marginalizovani su u svojoj matičnoj kući u kojoj neki od njih rade i decenijama, njima se manipulisalo i bili su "tretirani kao dekor i puki izvršitelji njegovih direktiva i želja".

Glumci su dodali i to da nisu tražili podršku tehničkog dela osoblja kako ih ne bi dovodili u nelagodnu situaciju, ali da je Mladenović to itekako zloupotrebio i zahtevao od tehničkog osoblja, između ostalog i pod pretnjama, da potpiše pismo podrške njemu.

Za Mladenovića kažu da nijednog trenutka nije uvažavao mogućnosti sopstvenog ansambla, dovodeći glumce i reditelje sa strane. Takva politika dovela je do velikih dodatnih troškova za honorare, za šta je Mladenović optužio glumce koji su odbijali uloge, dok su se oni kategorično izjasnili da to nije slučaj i da su oni itekako bili voljni da nose reperoar u svojoj kući.

Što se tiče navoda Kokana Mladenovića da je zbog odbijanja uloga glumaca Ateljea 212 bio primoran da angažuje "glumce za strane", što je Atelje koštalo pet miliona dinara, u pismu stoji, kažu glumci, "proverljiva informacija", a to je da je pre dolaska Kokana Mladenovića na mesto upravnika dug Ateljea bio nula dinara, a da danas iznosi 26 miliona dinara.

"Upravnik se već na prvom sastanku sa nama postavio kao da je upravnik fabrike pod stečajem, a Atelje nije fabrika, a nije ni pod stečajem. Upozorio nas je da moramo slepo da se pokoravamo i prihvatamo ono što nam se nudi, a sve to pod pretnjom kazni i otkaza. Bahato i samoinicijativno je skidao sa repertoara neke veoma dobre i veoma posećene predstave, bez ikakve konsultacije sa bilo kim. Takođe smatramo da nije primereno da jednoj ustanovi kulture kakva je Atelje 212 sponzor bude jedna kladionica. Smatramo da je besprizorno to što je mnogo puta izjednačio sebe i svoje stavove sa kućom koju ne čini samo on.", samo su neke od optužbi koje su glumci izneli na račun aktuelnog upravnika, navodeći da u takvoj atmosferi više ne mogu da rade i stvaraju.

Popovićeva se tokom konferencije za novinare u jednom trenutku i rasplakala, prisećajući se uvreda koje je Kokan Mladenović uputio jednoj koleginici, trostrukoj dobitnici Sterijine nagrade.

"Na sastanku Upravnog odbora izjavio je za našu koleginicu da je anonimna glumica koja kada bi umrla bez lične karte u zubima – ne bi znali koga sahraljuju", pročitala je Gorica Popović kroz suze.

Konferenciji za novinare su prisustvovali svi potpisnici peticije za smenu upravnika: Aleksandra Janković, Anica Dobra, Anita Mančić, Bojan Žirović, Branimir Brstina, Branislav Zeremski, Branka Šelić, Dara Džokić, Dragana Đukić, Dubravka Mijatović, Erol Kadić, Gordan Kičić,Gorica Popović, Isidora Minić, Katarina Žutić, Milan Caci Mihailović, Milica Mihajlović, Nebojša Ilić, Nenad Ćirić, Nenad Jezdić, Radmila Tomović, Tihomir Stanić, Vladislav Mihailović, Sofija Juričan i Marinko Madžgalj.

Upitani šta će se dogoditi ukoliko Skupština grada odluči da na čelu Ateljea "posle svega" ipak ostavi Kokana Mladenovića, oni su burno reagovali i rekli da "ostaju pri svojoj odluci", a to je da ne ulaze ni u jedan novi projekat. Ipak, nadaju se pozitivnom rešenju i tome da će nadležni organi imati sluha za situaciju u kojoj se nalaze oni i Atellje 212.

Glumci su zaključili da nijedan kolektiv ovog tipa ne može biti uspešan i kreativan pod ovakvim rukovodstvom, i podvukli da je Mladenović izloživši ih medijskom linču poslednjih nekoliko dana, prokockao i poslednju šansu da sa njima postigne bilo kakav dogovor.

(MONDO)


Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nd

ars longa vita brevis

diktator

ja bih svim tim neposlusnim glumcima dao otkaz... covek je menadzer i zna svoj posao bolje nego oni... oni neka se drze glume a ko zna da radi posao sa ljudskim resursima neka radi taj posao, pruzam svoju punu podrsku optuzenom direktoru Kokanu i nadam se da ce za njega nastupiti jedan svetliji period u zivotu jer je on sad slab i nejak a ovi glumci su obicna nekontrolisana bagra...NAPRED DRUZE DIREKTORE

cime

veoma me iznenadjuje ovo za kokana, sa kojim sam imao priliku da saradjujem i koji deluje kao castan covek. sramota zaista, atelje je jedna od institucija grada beograda.

SERIJE