• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska prebacila normu

Za prvih pet meseci 2012. naplata poreza bila za oko 8,5 milijardi dinara veća od plana, rečeno danas iz Poreske uprave.

"To je nekih osam, 10 miliona evra više od projekcije koju nam je Ministarstvo finansija zacrtalo", rekao je direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević u Beogradu na godišnjem skupu informatičke kompanije SAP.

U prvih pet meseci ove godine je naplaćeno 247 milijardi dinara, a bilo je "projektovano" da Poreska uprava naplati 239 milijardi dinara.

Radosavljević je istakao da je povećana naplata poreza zasluga i novog elektronskog sistema i smanjenja "sive zone", koja je, kako je dodao, "zaista prisutna i kreće se od 20 do 30 procenata".

"Želja nam je da 'sivi kolač' smanjimo i da ga pretočimo u deo poreskih obveznika koji će biti prikazan Poreskoj upravi, sa prihodima koje ostvaruju", rekao je on.

Radosavljević je izrazio uverenje da će novi sistem kontrole uplata poreza i doprinosa na zarade, koji pocinje da se primenjuje 1. jula, "smanjiti 'sivu zonu'" u plaćanju tih obaveza poslodavaca.

"Primetili smo da od 2004. godine do danas, od kako ne postoji nekadašnji SDK ili ZOP, da je u toj zoni jedan ogroman procenat poslodavaca koji neplaćaju obaveze zaposlenima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, to izbegavanje plaćanja poreza i dorinisa na zarade je "prozrokovalo da se u delu rashoda budžeta Srbije 290 milijardi izdvaja za admistriranje penzija, za zdravstvenu zaštitu i za nezaposlene", što je, kako je istakao, više od 33 procenta ukupnog rashodnog dela.

"To je izuzetno, izuzetno veliki procenat i očekujem da ćemo tu zonu smanjiti i uticati na smanjenje javnog duga koji trenutno iznosi 51 procenat BDP, a dozvoljeno je 45 odsto", rekao je generalni direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević.

(Beta)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image