• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država povećala zaduženje preko hartija

Kod investitora se u prvom tromesečju našlo za 41 milijarda dinara u srpskim državnim hartijama više nego krajem 2011. godine.

Rupa u srpskoj državnoj kasi tokom prvog tromesečja ove godine pokrivana je zaduživanjem države preko prodaje dinarskih hartija od vrednosti.

Kako je deficit sve veći povećano je i zaduženje, i to za 41,4 milijarde dinara, na ukupno 253,2 milijarde, kažu podaci Narodne banke Srbije.

U izveštaju s analizom duga, centralna banka kaže da je iznos državnih hartija u stranoj valuti smanjen za 6,4 milijarde dinara i u drugom kvartalu je iznosio 49,5 milijardi dinara.

Država je u januaru prvi put emitovala dinarsku državnu hartiju od vrednosti ročnosti od pet godina, čime je dinarska kriva prinosa dodatno produžena.

Tada je postignuta izvršna stopa, odnosno kamata koja je plaćena investitorima, od 14,7 odsto. Toliko su iznosile i stope na aukcijama za trogodišnje hartije od vrednosti održane u februaru i martu.

Izvršne stope za kraću ročnost su tokom prvog tromesečja zabeležile pad, čemu je doprinela namera države da smanji ponudu kratkoročnih hartija od vrednosti - poslednja aukcija tromesečnih hartija održana je u oktobru 2011, dok se aukcije šestomesečnih hartija održavaju jednom mesečno, uz ponudu ograničenu na šest milijardi dinara.

Povećan stepen realizacije, ostvaren uz veće obime emisije, doprineo je padu izvršnih stopa za duže ročnosti.

Povećana realizacija rezultat je povećanog učešća stranih investitora u prvom tromesečju na ovom tržištu u poređenju s prethodnim tromesečjem.

Povoljnija percepcija rizika i izmene zakonske regulative kojima se nerezidentima obezbeđuje isti poreski tretman ulaganja kao i rezidentima doprineli su povratku nerezidenata na tržište državnih hartija od vrednosti, kaže analiza NBS.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image