• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I UDUS podržao glumce Ateljea 212

Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) dalo je danas punu podršku zahtevima članova ansambla Pozorišta Atelje 212 za smenu upravnika Kokana Mladenovića, odnosno za ostvarivanje osnovnog prava svakog glumca - prava na igru.

U saopštenju UDUS-a se ističe da su problemi dramskih umetnika svih profila, ne samo glumaca, postali poslednjih godina - zbog nepostojanja sistemskih zakona i primenjive zakonske regulative - "gorući problemi naše kulture".

"Samovolja upravnika pozorišnih kuća, sa jakim političkim i medijskim pozicijama, te otvoren prostor za zloupotrebe položaja i ovlašćenja, ostavljaju glumce, ali i ostale pozorišne poslenike, bez mogućnosti da na dostojanstven način odbrane svoju profesiju i lični i umetnički integritet", piše u saopštenju.

UDUS smatra da je "otvorena sezona lova" na glumce koji su svedeni na "izvođače glumačkih radova", prepušteni (zajedno sa svim ostalim teatarskim umetnicima - piscima, rediteljima, itd) hirovima, ličnim afinitetima i animozitetima uprava i različitim manipulacijama.

Udruženje navodi da je situacija u Ateljeu 212 samo "vrh ledenog brega" i da su gotovo identične probleme poslednjih godina imali i glumci u Novom Sadu, Zaječaru, Kragujevcu, a trenutno imaju umetnici, ali i umetnički - saradnici u Narodnom pozorištu u Nišu.

"Nažalost, tek protestom članova ansambla Pozorišta Atelje 212, javnosti postaje jasna veličina i ozbiljnost problema", navodi UDUS.

Udruženje dramskih umetnika Srbije smatra da je neophodno u najskorijem mogućem roku doneti osmišljena sistemska rešenja i to usaglašavanjem postojećeg Zakona o kulturi sa drugim važećim zakonima, ali i izradom i usvajanjem Zakona o pozorištu i tako omogućiti dramskim umetnicima da se bave teatrom na profesionalan i odgovoran način.

"Pozorišna umetnost je jedan od najosetljivijih, ali i najistaknutijih segmenata kulture jedne zemlje i prosto je neverovatno da u poslednjih dvanaest godina ništa nije urađeno da se ova oblast reguliše. Nadamo se, takođe, da osnivači ne samo Ateljea 212 već i ostali, uspeti da ovakve probleme u svojim sredinama reše na odgovarajući način, sa željom da unaprede kulturu i ustanove kulture, podržavajući sve specifičnosti pozorišta i profesija pozorišnih stvaralaca", zaključuje u saopštenju UDUS. Zahtev glumaca Ateljea 212 za smenu direktora Mladenovića većinom glasova prihvatio je Upravni odbor tog teatra i upućen je Skupštini grada kao osnivaču Ateljea.

Potpisnici zahteva - 25 od 33 člana ansambla (četiri su bila uzdržana i četiri protiv) radiće normalno do kraja sezone, ali neće saradjivati sa direktorom na novim projektima, a nadaju se da će tokom letnje pauze biti nadjeno rešenje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE