• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Pozorište na Terazijama protiv upravnika

Nakon nezadovoljstva glumačkog ansambla Ateljea 212 koji traži smenu direktora Kokana Mladenovića, i zaposleni u Pozorištu na Terazijama traže smenu uprave, kao i da ih sasluša gradonačelnik "koji ih ignoriše već drugi put".

Predsednici dva reprezentativna sindikata Pozorišta na Terazijama izjavili su danas već mesecima pokušavaju da reše nagomilane probleme i da su izašli u javnost jer gradonačelnik Dragan Ðilas nije odgovorio na dva pisma kojima su mu uputili poziv za razgovor.

Predsednik Samostalnog sindikata Branislav Jović i predsednik sindikata muzičkih umetnika Aleksandar Petković izjavili su Tanjugu da je ono što su juče izneli u javnost samo delić nagomilanih problema koje godinama imaju sa direktorom Mihajlom Vukobratovićem.

Predstavnici sindikata Pozorišta na Terazijama juče su javno prozvali upravnika svoje kuće sa čijim radom nisu zadovoljni. Upravniku pozorišta, reditelju Vukobratoviću zamera se neracionalo trošenje novca, na više od 20 stranica pobrojane su optužbe na račun uprave.

Najopremljenije pozorište u Srbiji sa veoma složenim aparatom od četiri ansambla: drama, balet, hor i orkestar, sa 145 zaposlenih, gradska je institucija i normalno je da, ako svoje probleme ne mogu da reše sa direktorom, rešenje traže od svog osnivača, rekli su oni.

Jović i Petković su istakli da građani Beograda iz čijih se sredstava finansira kultura i ovo pozorište, treba da znaju kakva je situacija u Pozorištu na Terazijama, i zato su javno objavili podatke iz nekih ugovora i poslovne odluke.

Sindikati žele razgovor sa gradonačelnikom Ðilasom da mu ukažu na mnoge probleme koje nisu hteli da iznose javno, na "porodične tajne" koje smatraju da treba da zna kao glava gradske porodice kojoj i oni pripadaju.

U ponedeljak u podne je sednica Upravnog odbora na kojoj će predstavnici dva reprezentativna sindikata zatražiti od direktora Vukobratovića da odgovori na zamerke upućene na njegovu adresu.

Novinari su pozvani da prisustvuju sednici UO, čiji su članovi Ivan Tomašev, Zafir Hadžimanov, Kristina Kovač, Elizabeta Ðorevska i Ljubiša Dinčić.

Kako su danas istakli predstavnici dva sindikata Pozorišta na Terazijama, oni žele da na kraju sezone reše probleme, da ne čekaju jesen i početak nove sezone jer ne žele da prekidaju rad pozorišta.
Prema oceni sindikata, rukovodstvo njihove kuće ne posluje domaćinski, ulazi u dugove bespotrebno a štedi na svojim ljudima, isplaćuju se visoki honorari spoljnim saradnicima a zaposleni nemaju ni osnovna sredstva za rad.

Prema rečima Petkovića, muzičari sviraju na svojim instrumentima, u svojoj odeći, nemaju uslove za rad, bahat je odnos prema njima kao sektoru u ovom pozorištu i zato žele drugačiju "priču" .

Sindikati Vukobratoviću zameraju što je tri puta režirao predstavu "Briljantin"(1995., zatim 2001. i 2009.godine) od toga dva puta kao direktor kuće i što je angažovao i napravio ugovor sa sobom, rediteljem, koji predviđa i tantijeme od pet odsto bruto prihoda.

Za treću režiju ove predstave angažovani su pomoćnica reditelja, scenograf honorisan sa 5000 evra, angažovan je koreografski par iz Zagreba koji je Pozorište kostao 9 500 evra.

Autorski troškovi prema dostavljenim kopijama ugovora u koje su sindikati imali uvid iznosili su pre prvog dizanja zavese, više od 40.000 evra (bruto).

Sindikalci su u svom obimnom materijalu naveli i primer projekta "Glorija", koprodukcija sa Festivalom Grad Teatar Budva Grad kao primer nezakonitog poslovanja kao i projekat "Grk Zorba" u istoj koprodukciji.

Vukobratović je ranije danas Tanjugu rekao da nije upoznat sa pritužbama dva reperezentativna sindikata, da nije dobio nikakav materijal i zato nema komentar na stavove sindikata.

"Onog momenta kada dobijem taj materijal, moći ću da odgovorim, pre toga ne mogu da dam izjavu, besmisleno je odgovarati na nešto sa čime niste upoznati", rekao je Vukobratović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE