• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dojče banka priznala lažiranje Libora

Najveća nemačka banka danas je po prvi put potvrdila da je "ograničeni broj" njenog osoblja bio upleten u skandal s nameštanjem svetske kamatne stope. Sistem Libora će biti drastično promenjen, najavljuju Britanci.

Šef nadzornog odbora Dojče banke Paul Ahlajtner je u pismu, upućenom zaposlenima, čija je kopija dospela u posed francuske novinske agencije AFP, potvrdio da je u toku unutrašnja istraga o učešću banke u toj prevari koja poslednjih sedmica potresa finansijski sektor.

"Prema dosadašnjim rezultatima istrage možemo reći da nijedan sadašnji, niti bivši član uprave nije imao bilo kakvo neprikladno učešće" u toj aferi, ukazao je Ahlajtner.

"Takođe se pokazalo da je ograničeni broj zaposlenih na sopstvenu inicijativu učestvovao u poslovima koji nisu u skladu sa standardima banke i shodno tome je preduzeta odgovarajuća akcija", dodato je u pismu.

Jedan od dvojice novih izvršnih direktora Dojče banke Anšu Džain je dospeo u središte pažnje zbog svoje moguće uloge u lažiranju međubankarske kamatne stope Libor koja je referentna za određivanje kamata na široku lepezu kredita - od hipotekarnih do kreditnih kartica u svim zemljama sveta.

Jedna od najpoznatijih kamatnih stopa - tromesečni dolarski Libor - koristi se za određivanje kamata na finansijske usluge ukupne vrednosti od 350 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Džain je do imenovanja za izvršnog direktora u junu ove godine, zajedno sa Jirgenom Fičenom, bio na čelu investicionih bankarskih operacija Dojče banke u Londonu, gde je jedan od njegovih trgovaca navodno bio upleten u prevaru s Liborom.

Nemački poslovni dnevnik "Handelsblat" je nedavno objavio da je ta afera bila jedan od razloga zbog čega Džainov prethodnik Jozef Akerman nije želeo da ga taj 49-ogodišnji investicioni bankar zameni na funkciji izvršnog direktora.

Britansku banku Barkliz su vlasti u Londonu i Vašingtonu već kaznile sa 290 miliona funti (360 miliona evra) zbog skandala sa nameštanjem Libora.

Zbog ovog skandala Ministarstvo finansija Velike Britanije je najavilo da će sledeće sedmice predstaviti nekoliko varijanti reformisanja metode za utvrđivanje kamata na tržištu međubankarskog kreditiranja.

Reformu će sprovoditi Uprava za finansijske usluge (FSA) sa Martinom Vitlijem na čelu, objavio je "Fajnenšel tajms".

Izmene će biti znatne, s obzirom da se predviđa da kamatne stope budu utvrđivane na osnovu zaključenih sporazuma, da postoji mogućnost korišćenja alternativnih kamatnih stopa i da manipulisanje kamatnim stopama podleže krivičnom kažnjavanju.

Sprovođenje reforme će nadgledati Uprava za poslovnu etiku u finansijskom sektoru (FCA), jedno od dva tela koja će od 2013. zameniti Upravu za kontrolu i nadzor finansijskog sektora Velike Britanije, objavljeno je na sajtu Vesti.ru.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image