• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima para za Srbiju, ali ne dirajte NBS

Predstavnici svetskih finansijskih institucija kažu da su spremni da daju novac Srbiji, ali da postoje određeni zahtevi, među kojima i nezavisnost NBS.

Direktorka Svetske banke za Srbiju Džejn Armitidž ponovila je da je ta banka spremna da Srbiji "spremi" 400 miliona dolara, ali i da postoje određeni zahtevi koji bi uticali na postepeno smanjivanje deficita.

Armitidž je gostujući na RTS objasnila da je veoma važno da Srbija brzo postigne sporazum sa MMF-om, ali da je neophodno da sprovede i određene reforme kada su u pitanju javni troškovi, penzioni fondovi, i da nastavni reforme u državnom i preduzetnickom sektoru.

Ona je kazala da je Srbija, kao i sve zemlje na zapadnom Balkanu u veoma teškoj situaciji i da su pod jakim negativnim uticajem situacije u ervozoni.

"Veći deo Evrope jeste u recesiji, a to ima negativan uticaj na sve okolne zemlje, pa i na Srbiju... I očigledno je da će Srbija morati da se prilagođava toj situaciji", kazala je ona.
Direktorka Svetske banke za Srbiju dodala je da će Srbija uspeti da se prilagodi toj situaciji, ali da će morati da nastavi da pozajmljuje sa međunarodnih tržišta.

Ona je, kako je istakla, dobila uverenja od vladinih zvaničnika da će Srbija ostati posvećena reformama i dodala da će sve teške mere, koje će vlada sprovoditi, morati da objasni građanima zašto je sve to neophodno.

Ona je kazala i da je uverena da ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić ima jasan plan za suočavanje sa teškom situacijom u Srbiji.

Na pitanje kako komentariše najave smene guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, Armitidž je kazala da je tokom svih sastanaka sa vladinim funkcionerima ponovila da je princip nezavisnosti nacionalne banke veoma važan.

Na neophodnosti da ova institucija bude nezavisna upozorio je i stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Beogradu Bogdan Lisovolik.

On je za današnji "Blic" izjavio da bi ugrožavanje nezavisnosti NBS moglo negativno da utiče na predstojeći aranžman sa MMF.

Veoma smo zabrinuti zbog mogućih izmena Zakona o NBS koje bi mogle da ugroze nezavisnost te institucije, rekao je Lisovolik.

Naš stav je da je NBS generalno dobro obavljala posao supervizora i regulatora bankarskog sektora, u uslovima slabosti bankarskog sektora širom Evrope, izjavio je Lisovolik povodom najava da bi guvernera centralne banke Dejana Šoškića uskoro mogla da zameni potpredsednik Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković.

Šef Sektora za ekonomiju i evropsku integraciju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Frejk Janmat je rekao da "princip nezavisnosti centalne banke uključuje i ličnu nezavisnost ljudi koji su na čelu te institucije".

Taj princip je toliko važan da je uključen u temeljni dokument - Sporazum o funkcionisanju EU, konstantovao je Janmat, uz ocenu da bi svaka izmena tog principa u Srbiji bila smatrana za korak unazad što se tiče usaglašavanja srpskog zakonodavstva sa evropskim.

Predsednik Skupštine Srbije za sutra je zakazao sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja i o izmenama Zakona o Narodbnoj banci što se tumeči kao uvod u smenu guvernera Dejana Šoškića, na čije mesto bi, prema mnogim najavama, trebalo da dođe Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image