• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o NBS stigao u Skupštinu

Predlog izmena Zakona o Narodnoj banci Srbije, kojim je predviđeno da funkcionere centralne banke, uključujući guvernera, bira Skupština Srbije, stigao je u parlament.

Predlagač je grupa od 105 poslanika.

U obrazloženju je istaknuto da se izmenama zakona "ne dira u samostalnost i nezavisnost centralne banke", a da su izmene usmerene na to poveća nadzor Narodne skupštine nad NBS u skladu sa ustavnim odredbama.

Ključne novine koje donosi ovaj Predlog zakona su vraćanje nadzorne funkcije Narodnoj skupštini, izbor svih funkcionera NBS u parlamentu, proširivanje nadležnosti Saveta NBS, te ograničavanje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora.

Novine su takođe i obrazovanje Uprave za nadzor finansijskih institucija u okviru NBS, izmena mandata članova saveta, ograničenje naknade po prestanku funkcije, preciziranje zabrane kreditiranja države, regulisanje interne revizije, propisivanje prekršaja i zaštitnih mera za nepoštovanje zabrana.

Takođe, cilj korekcija je, kako je navedeno, i poboljšanje prudencione i kontrole poslovanja finansijskih institucija od strane Narodne banke, povećanje odgovornosti organa Narodne banke, delimično ograničenje i preciziranje ovlašćenja guvernera i Izvršnog odbora NBS.

Predlaže se da se ovaj zakon donese po hitnom postupku "usled okolnosti koje nisu mogle unapred da se predvide".

Naročito opravdani razlozi zbog kojih se predlaže da ovaj zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS" su u potrebi da se poslovanje NBS u najkraćem roku uskladi sa ustavnim odredbama, kao i da se što pre obezbedi nesmetano funkcionisanje organa NBS.

Opozicija je kritikovala izmene Zakona i pre nego što je stigao u Skupštinu, jer smatra da se time zadire u nezavisnost NBS, na šta su upozorile i međunarodne finansijske institucije.


Bivša guvernerka Narodne banke Srbije Kori Udovički ocenila je večeras da će novi zakon o Narodnoj banci poptuno uništiti nezavisnost te institucije i ugroziti put Srbije ka EU.

"Program sa MMF-om koji nam je hitno potreban biće dobrano odložen, a stručnost i profesionalnost rukovođenja narodnom bankom će biti ozbiljno ugrožene", navela je Udovički u izjavi dostavljenoj Beti povodom predloga izmena zakona o NBS kojim je predviđeno da Skupština ponovo bira sve funkcionere centralne banke.


Sam guverner Dejan Šoškić, i pored pritisaka da podnese ostavku, izjavio je da to neće učiniti.

(Agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image