• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šoškić podneo ostavku

Dejan Šoškić obavestio predsednika Skupštine Srbije da podnosi neopozivu ostavku na mesto guvernera NBS.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić obavestio je danas predsednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guvernera zbog predloženih izmena i dopuna Zakona o NBS koje, kako je ocenio, bitno narušavaju nezavisnost centralne banke.

U pismu se navodi da Šoškić ostavku podnosi znatno pre isteka šestogodišnjeg mandata na koji je, kao nestranačka ličnost i profesor Univerziteta u Beogradu, izabran 28. jula 2010. godine.

"Razlog za ostavku su predložene izmene i dopune Zakona o NBS koje, po mom mišljenju, bitno narušavaju nezavisnost NBS otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar Narodne banke kojima bi se mogla podstaći ekonomska i finansijska nestabilnost u zemlji", istakao je Šoškić.

Usvajanje ovakvih izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci Srbije moglo bi uticati na bitno pogoršanje pozicije Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i usporiti proces evropskih integracija, ukazao je Šoškić, saopšteno je iz njegovog kabineta.

To se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih finansijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi finansijska podrška Srbiji u kriznim uslovima, dodao je Šoškić.

Svojom ostavkom, dodao je on, želim da sprečim da političko iznuđivanje promene na vrhu nezavisne institucije kakva je NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona, s mogućim ozbiljnim posledicama na finansijsku stabilnost i kredibilitet države.

Šoškić je izrazio nadu da će njegova ostavka omogućiti predlagačima zakona da pažljivije sagledaju i analiziraju njegove posledice i usklade ga sa principima nezavisnosti centralnih banaka kakvi važe u zemljama sa uređenim finansijskim sistemom.

Šoškić je rekao da mu je tekst zakona, koji se predlaže, dostavljen u sredu popodne, napominjući da je izostala bilo kakva javna rasprava o važnom sistemskom zakonu za koji se predlaže da se donese po hitnom postupku.

Šoškić je, u pismu Stefanoviću, podsetio da je NBS uspešno ostvarila svoj osnovni cilj - stabilnost cena.

"Prosečna inflacija u prvih šest meseci 2012. godine iznosila je 4,3 odsto, a parametri finansijske stabilnosti banaka u Srbiji su iznad proseka u odnosu na druge evropske zemlje", naveo je Šoškić.

Šoškić je podsetio i da je NBS jedna od samo dve državne institucije na čiji rad u prošloj godini državni revizor nije imao nikakvih zamerki.

Guvernernova ostavka stigla je danas u kabinet predsednika Skupštine Srbije.

U kabinetu predsednika agenciji Beta je rečeno da je guverner Šoškić ostavku podneo bez overe u sudu i da će ona biti validna tek posle sudske overe.

Skupština Srbije novog guvernera najverovatnije će izabrati na sednici u ponedeljak, rečeno je agenciji Beta u vladajućoj koaliciji.

Parlament prethodno treba da usvoji predlog izmena i dopuna Zakona o NBS.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga ocenio je da je ostavka guvernera posledica pritiska zbog donošenja izmena zakona o Narodnoj banci.

"U suštinskom smislu svejedno je da li je Šoškić danas podneo ostavku, ili bi to učinio nakon stupanja zakona na snagu. Ovo samo u formalnom smislu menja proceduru", rekao je Varga agenciji Beta.

On je rekao da nije upoznat sa razlozima koje je Šoškić naveo u ostavci, ali da verovatno guverner "nije hteo da priušti to zadovoljstvo da bude smenjem, već je smatrao elegantnijim da podnese ostavku".

Varga je istakao da je bitnija reakcija Evropske unije i da ostavka prejudicira neke naredne korake i pozitivne pritiske Evropske unije, da se povrati nezavisnost NBS na nivo pre donošenja izmena zakona, čije se usvajanje očekuje u subotu.

"Na ovo pitanje se neće zaboraviti, jer je Evropska komisija instirala na nezavisnosti institucija i kada je u mnogo manjoj meri ta nezavisnost bila ugrožena, rekao je Varga.

Zvaničnici Evropske komisije su stavili do znanja da sa zabrintošću prate događaje vezane za usvajanje izmena i dopuna Zakona o NBS)i posebno ukazali na činjenicu da je i guverner Dejan Šoškić, podnoseći danas ostavku, naglasio da bi takav zakon ugrozio nezavisnost delovanja NBS.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu Reza Mogadam ocenio je danas da pojedine predložene
izmene Zakona ozbiljno narušavaju samostalnost centralne banke i ugrožavaju makroekonomsku stabilnost Srbije, saopštila je NBS.

U pismu koje je Mogadam danas uputio guverneru NBS, ukazano je da na nezavisnost NBS ozbiljno utiču izmene i dopune zakona koje se odnose na razrešenje guvernera, viceguvernera i članova Saveta NBS.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je danas da ostavka guvernera Šoškića može imati loš uticaj na kurs dinara, jer će biti unet strah među pojedine stane investitore.

"Ova događanja će biti veoma negativna, jer će kurs dinara verovatno još više pasti, jer će se po neko od stranaca bojati nove situacije.", kazao je Kovačević agenciji Beta.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski rekla je danas da je ostavka guvernera bila očekivana, jer je on najodgovorniji u centralnoj banci.

"On tu odgovornost ne može da porekne, građani Srbije su prethodnu vladu kaznili na izborima, a guverner je morao da ide u tom paketu", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Šoškić kao guverner nije kontrolisao inflaciju, već je pogrešnim odlukama o referentnoj klamatnoj stopi bio njen direktan inicijator, rekla je ona i dodala da je Šoškić razloge za visoku inflaciju nalazio svuda, samo ne u svom radu.

Predsednik Socijal-demokratske unije Žarko Korać pretpostavlja da guverner nije imao alternativu, osim da podnese ostavku.

Korać je agenciji Beta rekao da su izmene zakona o Narodnoj banci Srbije u suprotnosti sa svime što je govorio Šoškić koji je bio, kako je naveo, pod veoma teškim optuzbama zbog rukovođenja Narodne
banke Srbije.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je večeras da je guverner podneo ostavku pod velikim političkim pritiskom i ocenio da su izmene i dopune zakona o NBS još jedan u nizu loših poteza vlasti koji odvraćaju investitore od Srbije i onemogućavaju otvaranje novih radnih mesta.

Petrović je novinarima u parlamentu rekao da je ostavka guvernera usledila nakon što su mu predsednik, premijer i mnogi ministri stavili do znanja da ga ne žele na čelu NBS.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image