• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilić: Tabaković će biti dobra kao Deda Avram

Ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić rekao je danas da veruje da će Jorgovanka Tabaković biti najbolji guverner Narodne banke Srbije (NBS), a da je do sada najbolji guverner bio Dragoslav Avramović.

Ilić je, na pitanje može li se očekivati da ona bude izabrana naredne nedelje, rekao da ne zna, ali da će biti dobar guverner.

"Tabaković ima puno iskustva, zna sve probleme i preuzima veliku odgovornost", rekao je Ilić novinarima posle obilaska radova u stambenom naselju "Stepa Stepanović".

On je rekao da je do sada najbolji guverner bio Dragoslav Avramović i dodao da je bio politički neobojen, stručan i radan.

Ministar građevinarstva je najavio da se od ponedeljka može očekivati isplata odobrenih subvencionisanih stambenih kredita i da je Vlada Srbije za to spremila 320 miliona dinara.

On je naveo da je novac za isplatu tih odobrenih subvencija u iznosu od 320 miliona dinara, čija ispata već duže vreme kasni, izdvojen juče na sednici Vlade Srbije i da je o tome razgovarao s ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem.

Ilić je rekao i da će posle rebalansa budžeta biti nastavljeno subvencionisanje stambenih kredita.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita obustavila je u junu prijem novih zahteva za subvencionisane stambene kredite, jer su sva sredstva odobrena u te svrhe za ovu godinu potrošena.

Međutim, građani već duže vreme čekaju na isplatu subvencija, čak iako su njihovi zahtevi odobreni.

Ove godine je budžetom za subvencionisane stambene kredite bilo namenjeno 1,7 milijardi dinara, od cega je odobreno više od 1.100 subvencionisanih stambenih kredita.

Ilić je ocenio da u slučaju povratka Bogoljuba Karića u Srbiju, o čemu se špekuliše od kako je izabrana nova vlada, treba postupiti u skladu sa zakonom.

"Ja nisam pravnik. Ministarstvo pravde treba da vidi o čemu se radi i da se vidi o čemu je problem", rekao je on.

Ilića su novinari pitali i da li će proveravati gradnju stanova na lokaciji u blizini Hrama Svetog Sava, gde je suinvestitor i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, na šta je on rekao da će inspektori videti o čemu se radi.

"Sigurno će neko od inspektora da napravi zapisnik i da vidi o čemu se radi. Koje je to zemljište, čije je zemljište, kako se vodi, da li je za tu namenu određeno", rekao je Ilić i dodao da je o tome obavešten iz novina.

Ministar je najavio da će stambeno naselje na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" na Voždovcu koje gradi država biti završeno i useljeno do kraja aprila 2013. godine.

Ilić je rekao da će celokupna infrastruktura biti završena u julu naredne godine.

"Radovi će biti nastavljeni i intezivirani, bez obzira na promenu Vlade", rekao je Ilić i ocenio da je zadovoljan dinamikom radova i da će sledeće nedelje biti useljeno 36 vojnih stanova.

Ilić je najavio i da će ovakva naselja biti izgrađena i u drugim većim gradovima Srbije, kao što je Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak i Užice.

On je najavio i izgradnju socijalnih stanova, za najugroženije kategorije kao što su invalidi, samohrane majke, porodice sa puno dece.

"To će biti jeftini stanovi i već sledeće nedelje dogovorićemo koliko će takvih stanova biti izgrađeno", naveo je Ilić i dodao da mogu biti dosta jeftini ako, na primer, lokalne samouprave besplatno obezbede zemljište i infrastrukturu.

Takođe, rekao je da su u toku pregovori s predstavnicima Ujedinjenih nacija i Evropske unije koji žele da podstaku izgradnju romskih naselja u Srbiji.

"Građevinarstvo je motor razvoja Srbije i kroz Koridor 11 i stanogradnju daćemo infuziju srpskoj privredi", rekao je Ilić.

Ilić je najavio i da će se naselje "Doktor Ivan Ribar" na Novom Beogradu graditi po planiranom programu.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Dragan Grujić izjavio je da je u januaru 2011. započela izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa s 4.616 stanova, raspoređenih u 44 objekta.

On je rekao da je 11 objekata završeno, na dva objekta su manja kašnjenja, ali na jednom od ta dva radovi se završvaju sledeće nedelje.

"Svim građanima koji su zbog kašnjenja radova ili sporog dobijanja upotrebnih dozvola bili oštećeni Građevinska direkcija će nadoknaditi stanarinu u vrednosti od četiri evra po kvadratu stana koji su kupili u Stepi Stepanović", rekao je Grujić.

Kako je naveo, prodato je oko 2.400 stanova, izgrađeno 800 stanova, useljeno 330 građana, a slobodno ima još oko 1.300 stanova.

On je rekao da nema problema u finaniranju radova i da "Građevinska direkcija izvođačima ne duguje ni jedan jedini dinar".

Na izgradnji naselja je angažovano oko 80 građevinskih firmi i uposleno oko 30.000 radnika. Izgradnja ovog naselja se realizuje u okviru Zakona o pomoći građevinskoj idustriji Srbije u uslovima ekonomske krize.

(agencije/MONDO, foto: Tanjug/Nenad Milošević)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image