• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAT: Pad BDP 2,5, inflacija oko 10 odsto

Do kraja ove godine treba očekivati pad bruto domaćeg proizvoda Srbije od 2,5 odsto, rast inflacije na oko deset procenata.

Gubici u poljoprivredi biće najmanje milijardu dolara, upozorio je danas glavni urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Vladimir Vučković.

Pad industrijske proizvodnje od maja do jula iznosio je 3,4 odsto, ali zabrinjava što se to dešavalo konstantno tri meseca u proseku po 1,2 odsto, rekao je Vučković na predstavljanju novog broja MAT- a.

Od maja do jula prerađivačka industrija zabeležila je pad od šest odsto, naveo je Vučković i dodao da pada i proizvodnja građevinske, farmaceutska industrije i drugih grana.

"Očigledno je da jenjava tražnja i na domaćem i na stranom tržištu", kazao je Vučković i napomenuo da su zarade u ovoj godini imale najveći prosek u junu, a onda su u julu opale u proseku za 2,7 odsto, što za posledicu ima pad potrošnje.

Rast inflacije može dostići i 10 odsto, što je dvostruko više od planirane gornje granice za ovu godinu, upozorio je Vučković.

Izvoz i uvoz ulaze u stagnaciju, jer izvoz je veći za tri odsto, a uvoz četiri procenta u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Vučković i ukazao da privrednici očekuju pogoršanje prodaje, odnosno prometa roba i rast inflacije.

Što se tiče poljoprivrede, pad proizvodnje mogao bi da bude i do 10 odsto u odnosu na dobru prošlu godinu, rekao je Vučković i napomenuo da se u javnosti barata sa procenom gubitaka od oko dve milijarde dolara, a ocena Ekonomskog insituta je da će gubitak biti oko milijardu dolara.

Nije samo u pitanju nedostatak navodnjavanja već su potrebna i nova ulaganja u taj sistem, treba očistiti postojeće kanale i urediti postojeću infrastrukturu za navodnjavanje, objasnio je Vučković, komentarišući posledice suše na poljoprivredu.

Vučković je naglasio da Srbija treba da nastavi razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da pokuša da obnovi stari ili da napravi novi aranžman sa tom finasijskom institucijom.

"Dobro je imati MMF na svojoj strani, jer će kredibilitet, rejting i zaduživanje Srbije biti bolje", kazao je on.

Prema njegovim rečima dobro je još za vreme pravljenja rebalansa za ovu i budžeta za narednu godinu konsultovati MMF jer "ukoliko se nešto bude radilo mimo dobre prakse onda će i sklapanje aranžmana biti teško".

Vučković koji je i član Fiskalnog saveta je dodao da je Srbiji do kraja godine potrebno nešto više od 1,5 milijardi evra za finasiranje deficita i vraćanje duga i prema njegovim rečima "ozbiljan je izazov doći do tog novca".

"Mi ne možemo preterano da se uzdamo u neke bilateralne aranžmane i do sada i u buduće će finansijska tržišta i zaduživanje od privatnih kreditora biti najvažniji način finansiranja našeg deficita" i u tom smislu je dobro da imamo pozitivnu makroekonomsku saradnju sa Fondom, jer ćemo samo u tim slučajvima moći da se zadužujemo pod ovim uslovima", kazao je Vučković.

Ekonomista Miladin Kovačević ocenio je da će tekuća budžetska godina u Srbiji biti završenai pozajmicama novca u iznosu od oko 1,7 milijardi evra, naglašavajući da u zemlji što pre treba da počne reforma javnog sektora, "jer više nema vremena za odlaganje."

"Nereformisani javni sektor je zapravo osnova svih nevolja. Moramo početi ozbiljnu priču oko toga, jer bez reformi doživećemo što i 1983. i 1993, a to je bankrot države, pucanje spoljne likvidnosti, destabilizaciju i inflacionu spiralu", kazao je Kovačević.

Po Kovačeviću, 2013. i 2014. godina će za Srbiju biti kritične, i u tom periodu država "mora da nađe načina se izvuče iz krize i uspostavi održivi rast".

Kovačević je podsetio da će budžetski deficit ove godine dostići oko 215 milijardi dinara, a inflacija će biti nešto iznad plana, ocenjujući da rast inflacije nije posledica tražnje, već slabije ponude, suše i rasta cena energenata.

(agencije/MONDO, foto: Medija centar Beograd)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image