• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misija MMF u Beogradu "na upoznavanju"

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) došla je u Beograd, kako bi se upoznala sa stanjem u javnim finansijama Srbije. Stari aranžman je prevaziđen a o novom još nema ni govora.

Razgovori delegacije Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Delegaciju Srbije predvodi guvernerka centralne banke Jorgovanka Tabaković, a Misiju MMF-a Zuzana Murgasova. Današnjem sastanku u NBS prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije Jovan Krkobabić i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Na sajtu MMFstoji da je glavni cilj "kratke misije MMF" biti procena najnovijih makrokonomskih izgleda Srbije.

Ovoga puta "na stolu" nije ni nastavak pre devet meseci prekinutog aranžmana za podršku deviznim rezervama, kao ni novi koji Srbiji treba da bi zatvorila veliku rupu u budžetu.

Sa predstavnicima Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS) i drugim članovima Vlade, MMF će razgovarati i o nedavnim izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije (NBS).

Misija MMF će se jednostavno samo "upoznati" sa stanjem u srpskoj ekonomiji i namerama Vlade u nošenju s krizom. U tome će joj dobro doći što je Vlada za ovu nedelju najavila donošenje predloga rebalansa Budžeta za 2012. godinu, iz koga će se videti "pravac delovanja".

O eventualnom novom aranžmanu bi, po proceni stručnjaka, moglo da se razgovara tek početkom sledeće godine, kada na snagu bude stupio zakon o budžetu za 2013. godinu i kada MMF bude siguran da će se dogovoreno sa srpskim vlastima ovoga puta i ispuniti.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Vlajko Senić ranije je rekao agenciji Beta rekao da se radi o takozvanoj "fekt fajding misija" koja treba da se upozna sa stanjem u javnim finansijama Srbije, ističući da bi kao naredni korak došla misija koja vodi pregovore (o novom aranžmanu).

On je rekao da će misija MMF-a s predstavnicima Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS) i drugim važnim članovima vlade razgovarati o svim važnim temama - o Zakonu o Narodnoj banci Srbije, budžetu i javnim finansijama.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković u petak je izrazila očekivanje da će Srbija postići aranžman sa MMF-om do kraja godine, jer je to neophodno zbog kreditnog rejtinga i visine premije rizika zemlje.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji državni bužet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa. Taj aranžman je bio kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti".

MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi.

Planirano je da se poseta te delegacije MMF završi u petak, 14. septembra.

(MONDO/agencije,foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image