• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić neće otpuštati ali će plate usporiti

Neće biti otpuštanja radnika u javnom sektoru, ali će plate i penzije rasti sporije nego ranije, najavio je premijer Ivica Dačić mere iz rebalansa budžeta za ovu godinu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će rebalans budžeta sadržati kratkoročne mere za konsolidovanje javnih finasija, kojima će se uštedeti oko milijardu evra i time omogućiti redovna isplata plata i penzija.

Neće biti otpuštanja radnika u javnom sektoru, ali će plate i penzije rasti sporije nego ranije i to je posledica teške situacije u kojoj se nalazimo, rekao je Dačić novinarima, posle otvaranja Letnje škole o socijalnoj dimenziji trgovine ljudima na Balkanu.

Cilj Vlade Srbije je da sledeće godine deficit padne sa 7, 5 na četiri odsto i to će biti ogroman napredak jer bi se time postavio osnov za društveni i opšti ekonomski razvoj zemlje, rekao je Dačić, dodajući da će se Srbija ipak zaduživati.

Dačić je rekao da će se na taj način podstaći proizvodnja i dodao da je za to neophodno da se razgovara sa MMF-om, Svetskom bankom za obnovu i razvoj, Rusijom i Kinom.



Po pitanju dodatnog obezbeđivanja sredstava predstavnici srpke vlasti razgovarali su i sa predstavnicima švajcarske i japanke banke, rekao je Dačić novinarima.

Na pitanje da li će se Srbija i dalje zaduživati, premijer je kazao da postoje obaveze koje moraju sa se izvrše te da nije reč o zaduživanju radi potrošnje, već o potrebnoj konsolidaciji budžeta.

"Svako dalje zaduživanje će biti razvojno, isključivo po projektima. Ako imate ulaganje u razvoj moguće je da izađete iz ekonomske krize", kazao je Dačić.

Premijer je rekao da su to prvi koraci vlade i prve mere koje omogućavaju da se "zaustavi krvarenje i da sada treba izlečiti tu bolest".

Dačić je dodao da očekuje da Nacionalni savet za privredni oporavak, sindikati i svi drugi daju svoje predloge kako da se napravi jedan ekonomski program koji ima za cilj stabilizaciju ekonomskih prilika i razvoj.

Na pitanje kako će se raspodeliti novac rebalansom budžeta, Dačić je rekao da će to biti kratkoročne mere koje za cilj imaju finansijsku konsolidaciju javnih finansija.

"Srbija je u ogromnom deficitu, neophodno je uštedeti i na strani prihoda i na strani rashoda. Pretpostavljam da će ušteda biti oko milijardu evra i to će omogućiti redovnu isplatu plata i penzija", rekao je Dačić.

On je dodao da treba da se sanji broj parafiskalnih nameta i dodao da to podrazumeva najminimalnije povećanje određenih poreza i akciza i kontrolisan rast plata i penzija u narednih nekoliko meseci.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nemanja23

Ode mojih 2% povecanja plate na godisnjem nivou uz 20% povecanja svih mogucih cena..sta sad..? :D samo kiseli osmeh..a da prosek plata u Srbiji je 43.000 bese ma da sprdnja..pazi da nije tako..

uzas je moja furka

kada sam zavrsio fakultet,rodjak me je zaposlio,izmislivsi radno mesto za mene.deset nas je bilo zaposleno na mestu za jednog cinovnika.dao sam otkaz posle mesec dana,jer nisam mogao da gledam ljude,koji zure u prazno i trule.za tih mesec dana,bukvalno nista nisam radio.tako je po celoj srbiji,a premijer ili ministar,sta li je vec,kaze nema viska.bilo bi smesno da nije tuzno.pogledajte u lica te jadne bezlicne cinovnike.ocaj.

jahaci magle

zar je moguce da se poverovali da ce se ista, osim imena funkcionera na vlasti,promeniti?

special image