• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od oktobra PDV 20 odsto

Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za 2012. i paket mera za stabilizaciju javnih finansija, koji će omogućiti obaranje budžetskog deficita sa 7,1 odsto BDP (235 milijardi dinara) na 6,7 odsto BDP do kraja godine.

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije da primena programa treba da donese uštedu od 26 milijardi dinara u poslednjem kvartalu ove godine i 120 milijardi dinara u narednoj godini.

Dinkić je kazao da je Vlada usvojila i izmene 12 zakona u okviru tog paketa, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i koji bi sledeće nedelje trebalo da se nađe u Skupštini Srbije.

On je istako da je Srbija danas u izuzetno teškoj situaciji, "jer je za pokrivanje budžetskog deficita i otplatu javnog duga ove godine potrebno rekordnih 4,4 milijarde evra, a samo za plaćanje kamate troši se tri puta više nego na kompletan agrarni budžet".

Dinkić je rekao da bi svako odlaganje fiskalne konsolidacije dovelo Srbiju za godinu do dve u situaciju sličnu Grčkoj.

"Mere su radikalne u pogledu kresanja nepotrebnih troškova države i smanjenja birokratije, ali i socijalno odgovoran u pogledu zaštite naugroženijih slojeva stanovništa", rekao je Dinkić.

On je kazao da kriza neće da se zaustavi odjednom, ali da će mere omogućiti radikalno obaranje budžetskog deficita i usporavanje rasta javnog duga, a plan je da se rast javnog duga zaustavi u 2014. godini.

Vlada je danas donela odluku da opšta stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) bude povećana od oktobra sa 18 na 20 odsto, ali se za mala i srednja preduzeća od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada robu naplate.

Snižena stopa PDV-a od osam odsto na sve životne namirnice je zadržana, kako bi se očuvao standard građana.

Izmenama zakona se predviđa i povećanje iznosa PDV-a koji se vraća poljoprivrednicima sa sadašnjih pet na osam odsto pri čemu se uvodi obaveza da se novac direktno uplaćuje na račun poljoprivrednika.

Vlada je odlučila da se ukine oko 130 parafiskalnih nameta i taksi, čime poreski sistem postaje jednostavan i predvidiv.

Za više od pola miliona najugroženijih penzionera čija su mesečna primanja ispod 15.000 dinara Vlada je obezbedila i posebnu pomoć u iznosu od 16.000 dinara godišnje, čija će prva rata biti isplaćena tokom sledeće nedelje.

Ušteda će biti napravljena i smanjenjem previsokih plata u agencijama i javnim preduzećima, gde najviša plata ne može biti veća od 162.000 dinara bez minulog rada.

Rebalansom je predviđeno da se agrarni budžet uveća za deset milijardi dinara.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je izjavio posle sednice Vlade da je vrednost ovogodišnjeg agrarnog budžeta oko 41 milijardu dinara.

Dinkić je rekao da se u odnosu na originalni budžet najviše povećavaju troškovi kamata - za 11 milijardi dinara.

Rebalansom je predviđen rast troškova socijalne zaštite za sedam milijardi dinara, sredstva za privredu biće povćana za 4,7 milijardi, a za uplaćivanje obaveza prema Fijatu namenjeno je šest milijardi, rekao je Dinkić.

On je istakao da će u rebalansu merama na prihodnoj strani budžeta biti ostvaren dodatnih 16,7 milijardi dinara.

Dinkić je najavio zaduživanje putem emisije evroobveznica, precizirajući da se radi o reotvaranju postojeće emisije u iznosu od 750 miliona dolara početkom sledećeg meseca.

On je najavio i nastavak izdavanja domaćih hartija od vrednosti, napominjući da će kredit koji će Srbija dobiti po povoljnim uslovima od Ruske federacije, biti upotrebljen za ublaživanje troškova kamata.

Dinkić je rekao da će tačan iznos tog kredita biti saopšten posle sastanka predsednika Tomislava Nikolića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Ministar je istakao i da je vlada zainteresovana za novi aranžman sa MMF-om, koji bi započeo sa budžetom za 2013. godinu i dodao da Srbija želi sporazum sa Fondom koji bi omogućio direktnu pomoć budžetu, a ukoliko to ne bude moguće, samo aranžman iz predostrožnosti.

Dinkić je napomenuo i da misija MMF koja je trenutno u Beogradu nema mandat za pregovore o novom aranžmanu i da će se o tome tek razgovarati u narednom periodu.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Marko Rupena)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

KO TO TAMO PEVA

Zanimljivo: najsiromasnijim penzionerima 16.000 godisnje, a najvise plate u agencijama do 160.000 dinara MESECNO!A sta zapravo rade u tim agencijama?

sanja

Ostaje nam samo da jedemo šišarke!Šteta,suša je uništila travu,a mogli smo i da pasemo...

special image